Meteorologii au emis o atentionare cod galben pentru 21 de judete, incepand de marti, 22 iulie, ora 12, pana miercuri, 23 iulie, ora 12, potrivit site-ului Administratiei Nationale de Meteorologie.

Atentionarea vizeaza sudul Banatului, Oltenia, vestul si nord-vestul Munteniei, cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramures si Crisana. In aceste zone vor cadea ploi, ce pot avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi local 30-35 l/mp.

In dealurile Olteniei, in vestul Carpatilor Meridionali si in zona Muntilor Apuseni cantitatile de apa cazute ar putea totaliza, izolat, peste 60-70 l/mp.

In majoritatea regiunilor se vor semnala, inca din noaptea de luni spre marti, frecvente descarcari electrice, vijelii si, pe spatii restranse, caderi de grindina.

Avertizare hidro incepand de marti

Institutul National de Hidrologie a emis o avertizare cod galben pentru acelasi interval. Incepand de marti, ora 16,00, se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe unele rauri.

Sunt vizate bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Mures, Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Desnatui, Jiu si Olt.

Aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor raurilor.