Rezultatele slabe inregistrate de Bulgaria in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate au fost expuse intregii lumi, aducand manie si rusine la Sofia, scrie Financial Times. Romania, in ciuda dificultatilor, pare sa fi multumit Comisia - la limita, noteaza FT.

Intr-un raport obtinut de presa saptamana trecuta, Comisia Europeana a criticat Bulgaria pe un ton foarte dur, afirmand ca "nivelul inalt al coruptiei si al crimei organizate" a exacerbat "slabiciunea generala din sistemul administrativ si din Justitie".

Intr-un alt document, unitatea anti-frauda a Comisiei, OLAF, a acuzat pozibile fraude in utilizarea fondurilor pre-aderare, fraude pe care autoritatile s-au dovedit incapabile sa le gestioneze.

Cele doua rapoarte ar putea fi revizuite inainte de a fi prezentate, saptamana aceasta, ministrilor de externe ai UE. Dar Comisia trebuie sa arate hotarare iar ministrii ar putea sustine blocarea a aproape un miliard de euro din fondurile de pre-aderare.

Pare nedrept sa adopti astfel de masuri impotriva unui stat vulnerabil, proaspat integrat in UE, in conditiile in care fraude mai mari in utilizarea fondurilor europene - Grecia fiind un exemplu - nu au determinat astfel de reactii.

Dar atat Bulgaria cat si Romania au fost avertizate, la momentul aderarii, ca trebuie sa lupte eficient impotriva coruptiei, ambele state fiind plasate sub monitorizare speciala.

Impactul politic, mai mare decat cel economic

Bulgaria va supravietui socului blocarii fondurilor europene, dar dezvoltarea infrastructurii va fi afectata.

Impactul politic va fi insa mai mare, aceasta umilinta starnind un val de furie in randul bulgarilor. Alegatorii sunt furiosi pe conducatorii lor si recunoscatori UE, iar sentimentul de nemultumire ar putea determina alegeri anticipate.

Liderii politici trebuie sa fie insa atenti ca din acest scandal sa nu castige fortele extremiste. Bruxelles-ul ar trebui sa sublinieze ca masurile punitive nu sunt indreptate impotriva populatiei, ci a politicienilor, a birocratilor si a sistemului juridic.

Dar UE trebuie sa fie consecventa. UE poate functiona corect doar daca regulile comune sunt respectate de toti. Euro-scepticii vor putea fi convinsi de avantajele extinderii doar daca toate statele membre, atat cele noi, cat si cele vechi, respecta standardele comune.