Agentia Nationala de Integritate verifica declaratiile de avere sau de interese a 17 parlamentari, un prefect, un presedinte de consiliu judetean, dar si a 15 ofiteri de politie si trei medici.

In total, ANI verifica 90 de dosare. Printre persoanele aflate in vizorul ANI se mai afla 14 primari sau viceprimari, trei magistrati si 15 consilieri locali, a anuntat luni Alexandru Catalin Macovei, presedintele Agentiei.

Daca vor fi gasite neconcordante intre declaratiile de avere si realitate, vinovatii risca amenzi cuprinse intre 100 si 500 lei dar si declansarea procedurii controlului averii.

Ulterior, in cazul in care constata nereguli, ANI trimite dosarul in instanta, urmand ca magistratii sa decida daca se impune confiscarea averii nedeclarate.

In ceea ce priveste alegerile locale, ANI a primit pana in prezent doar 90.000 de declaratii de avere, dintr-un total de aproximativ 300.000 de formulare, ceea ce inseamna ca sub o treime dintre cei care aveau obligatia sa-si declare averile au respectat legea.

ANI are 99 de angajati, dintre care 42 inspectori de integritate, dar spera sa ajunga, pana la sfarsitul anului, la 200 de salariati.