Intre tımp am ajuns la turci. Soselele sunt proaste tare la intrare, dar odata ajuns pe autostrada, nu ai probleme. Cazarea, in centrul Istanbulului, la 30 de metri de Moscheea Albastra. Hotel decent, 4 stele, Best Western St. Sofia. Spre deosebire de bulgari, unde a trebuit sa platim toata cazarea inainte de a vedea camerele, la turci am parte de o surpriza placuta. Cardul meu de ING se blocase si nu voia in ruptul capului sa imi dea bani.

“Nicio problema. Va cazati linistit si in cele 3 zile cat stati la noi rezolvati problema cu banca Dv”, zic receptionerii. Asa a si fost. In prima seara am iesit sa mancam, iar azi dimineata am rezolvat problema si am achitat. Istanbulul e ceva special. Nu se poate descrie in cuvinte, ci trebuie sa vii aici sa-l vezi. Azi am vizitat Marele Bazar, Moscheea Albastra si restaurantele plutitoare de pe Bosfor.

Ca preturi, in centrul Istanbulului o bere costa de la 9 lei in sus la halba si de la 10 in sus o sticla. Un snitel cu garnitura si salata il iei la 18 lei. In bazar insa intalnesti spiritul oriental. Caut o geaca de piele. Mi se cer 300 de euro, pe motiv ca e copiata de la Prada, colectia 2009!!!. Refuz sa dau 300 de euro si incerc sa plec. Vanzatorul sare pe mine literalmente si striga “Am zis 300???? Ce am avut in cap? 200, dom`ne, pentru ca esti prieten!”.

Ma fac ca nu-l aud si ies din magazin. Vine dupa mine in continuare. “Uite, vad ca te pricepi, imi zice. Vreau sa iti ofer un pret corect. 100 euro!”. In fine….in cateva minute a depasit si pragul psihologic de 100 de euro si a lasat`o la 80. Astia sunt turcii. Daca pot sa te jecmaneasca, o fac dandu-ti impresia ca ti-au facut cel mai mare discount. Dar nu ai cum sa te superi pe ei. Sunt oameni amabili, care stiu ca de asta depinde businessul lor.

La o terasa in golf la care cinasem, am primit din partea casei cafea turceasca traditionala si ceai. Ca sa te convinga sa mai treci pe la ei. La toate terasele din centru, trag de tine la propriu sa intri sa mananci. Langa Moschee e cel mai scump. Cu 40 de lei mananci niste legume fierte, insotite de cateva felii julien de pui. Azi a fost si foarte cald. la ora 16 erau aproape 40 de grade. Am sa pun si fotografii zilele urmatoare, anunta Dan Popa pe blogul sau .

Citeste pe acelasi blog si Turıst de 4 stele prın Bulgarıa sı Turcıa.