Fraudele de la bacalaureatul din acest an indica amploarea coruptiei din Romania, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cotidianul german prezinta cazul directoarei liceului din Sighet unde elevii au oferit bani pentru obtinerea de note bune la examen.

"Teama de bac? Asa ceva nu a mai existat la liceul particular Gheorghe Pop de Basesti din Sighet. Peste 100 de elevi in pericol de a pica bac-ul au dat fiecare directoarei mita in valoare de 1000 de RON (277 de euro) care a transmis banii - minus comisionul incasat de ea - presedintelui comisiei de corectare. In acest mod s-au strans peste 30.000 de euro pentru notele bune date la examen", se afirma in articolul din Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de NewsIn.

"Fraudele de la examenul de bacalaureat din acest an indica amploarea pe care a luat-o fenomenul coruptiei din Romania", considera publicatia, citand un raport al Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei (AEACE). "La fel cum se cumpara note la bac, se cumpara si permise de conducere, autorizatii generoase de constructie, scutiri de impozite sau o programare timpurie la operatie", sustine articolul.

Directoarea liceului din Sighet, Meda Leordean, se afla in arestul procurorilor anticoruptie, Directia Nationala Anticoruptie avand competenta de a ancheta acest caz deoarece suma depaseste 10.000 de euro.

DNA este supusa presiunilor

Cotidianul german sustine apoi ca "din atitutidinea fata de DNA se va vedea daca Romania continua lupta anticoruptie", descriind presiunile la care este supusa institutia condusa de Daniel Morar. "UE a laudat constant in ultimele sale rapoarte aceasta Directie, ultima mostenire ce-a mai ramas nelichidata din reforma justitiei condusa de Monica Macovei", scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, afirmand ca dizolvarea sau reorganizarea institutiei ar fi un "regres enorm in lupta anticoruptie din Romania".

Peste o suta de elevi au fost pusi sub acuzare de procurori pentru dare si luare de mita dupa bacalaureatul de la centrul de examinare din Sighet, unde au sustinut examenul absolventi de la Grupul scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, precum si de la Liceul particular Gheorghe Pop de Basesti.

O tanara de 33 de ani, Ileana Botici, a fost arestata dupa ce a fost acuzata ca ar fi colectat banii de la cei 126 de tineri, majoritatea "capsunari" din Spania si Italia, sumele urmand sa ajunga la membrii comisiei de bacalaureat.