Procurorii anticoruptie au dispus neinceperea urmaririi penale fata de fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, fostii consilieri ministeriali Dorinel Mucea si Radu Donciu, dar si pentru Stamen Stancev, consultantul bulgar, spun surse judiciare citate de NewsIn. Dosarul in care cei cinci au primit NUP a fost disjuns din dosarul mare "de spionaj" in care, inclusiv Codrut Seres, este acuzat de fapte de coruptie in privatizari strategice de natura sa aduca atingere securitatii nationale si care se afla in acest moment blocat in Parlament. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca NUP-ul in acest dosar era previzibil, deoarece luarea si darea de mita pentru care s-au efectuat cercetarile sint greu de dovedit.

Procurorii DNA au dispus neinceperea urmaririi penale pentru primire de foloase necuvenite pentru Seres, Nagy, Mucea, Donciu si Stancev. Procurorii au decis ca faptele nu exista, potrivit articolului 10 din Codul de Procedura Penala, spun surse judiciare citate de NewsIn.

Acest dosar a fost declinat, in aprilie 2007, de procurorii DIICOT catre DNA, care acum l-a inchis din lipsa de probe. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca mita si, in special, tentativa de mita, este greu de dovedit.

In schimb, in dosarul privatizarilor frauduloase, care vizeaza fapte de coruptie si infractiuni care aduc atingere securitatii nationale, o parte dintre cei cercetati au fost deja trimisi in judecata, procesul desfasurindu-se la Curtea de Apel Bucuresti. Este vorba despre Stamen Stancev, Dorinel Mucea si Radu Mihai Donciu.

La vremea respectiva, Benyatov nu a fost trimis in judecata deoarece procurorii nu terminasera de citit dosarul de urmarire penala. Ulterior, lui Benyatov i s-a interzis sa paraseasca tara, masura fiind insa revocata in 31 iulie 2007 de catre Curtea de Apel Bucuresti.

In ceea ce-i priveste de fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, acestia sint implicati in asa-numitul "dosar de spionaj" sub acuza de fapte de coruptie care aduc atingere securitatii nationale in privatizarea unor societati strategice. Procurorii au cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale pentru Codrut Seres, dosarul fiind blocat in acest moment la Parlament.