Peste jumatate dintre adolescentii romani si bulgari cu varsta de 15 ani nu sunt capabili sa citeasca si sa inteleaga un text, sustine un raport al Comisiei Europene, citat de Mediafax.

Romania si Bulgaria se afla pe ultimul loc in clasamentul realizat de Comisia Europeana, cu un procentaj de 50% din totalul adolescentilor in varsta de 15 ani cu performante slabe in a citi si intelege un text, urmate de Grecia - 27,7%, Italia - 26,4% si Spania - 25,7%.

Pe primul loc se afla Finlanda, unde doar 4,8% dintre adolescenti au dificultati de citire si intelegere. In top urmeaza Irlanda, cu 12,1% si Estonia, cu 13,6%.

"Este o problema reala (...) Capacitatea de a citi este o competenta-cheie pentru invatarea continua", a declarat comisarul european pentru Educatie, Jan Figel.

Comisia Europeana a analizat performanta statelor membre in cinci domenii: capacitatea de a citi, absolvirea gimnaziului, abandonul scolar, participarea adultilor in procesul de invatare continua si numarul absolventilor la matematica, stiinte si tehnologie.

Bruxelles-ul a somat guvernele nationale sa imbunatateasca cifrele inregistrate. Comisarul Figel a subliniat ca "educatia ajuta in mod clar la atingerea obiectivului de angajare".

Procentul de promovabilitate la bacalaureat a depasit in acest an, 77%, iar cinci judete au raportat cifre de peste 90%.