Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, vineri, ca in acest moment nu se asteapta la ridicarea monitorizarii Romaniei, ceea ce "nu este imbucurator", insa toate institutiile implicate trebuie sa coopereze. "Intr-adevar, nu cred ca putem sa asteptam in acest moment ridicarea acestui mecanism. Desigur ca acest lucru nu este imbucurator, desigur ca acest lucru trebuie sa ne preocupe pe toti cei cu atributii in domeniul justitiei", a spus Predoiu.

Declaratia vine la cateva zile dupa ce presedintele Basescu a criticat dur justitia.

"Nu as vrea sa va spun ca, de ziua dumneavoastra, puteati sa ne faceti noua, celor 22 de milioane de romani, un cadou foarte frumos: incetarea monitorizarii. Din pacate, rezultatul muncii oamenilor exceptionali din justitie, dar si al "baietilor rai" este ca Romania va continua sa fie monitorizata", a spus seful statului.

La randul dau, ministrul Justitiei a spus ca nu trebuie ignorate evolutiile inregistrate in ultimele luni ale acestui an, cum ar fi adoptarea cadrului institutional al Agentiei Nationale de Integritate, finalizarea proiectelor de coduri.

El a aratat ca, daca pe de o parte, sunt critici privind procesele prea lungi, deciziile controversate, procedurile complicate, de cealalta parte nu pot fi ignorate conditiile in care lucreaza magistratii, cadrul legislativ care nu este foarte clar.

Ministrul a refuzat totusi sa comenteze afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind justitia.

"Nu sunt in aceeasi pozitie institutionala cu presedintele. Avem un anumit portofoliu al problemelor si evit sa comentez opinii exprimate".

Predoiu a mai declarat ca trebuie sa se insiste pe eficientizarea DNA, deoarece "mai sunt multe de facut in lupta anticoruptie", si a evitat sa precizeze daca va numi pe altcineva in locul lui Daniel Morar dupa expirarea mandatului acestuia. " Va puteti astepta la orice", a spus el.

Ministrul Justitiei a precizat ca, in data de 9 iulie, a participat la o intrunire in Bruxelles in cadrul careia a discutat despre raportul de tara din 23 iulie.