Sfantul Sinod al BOR i-a iertat pe Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, si pe Episcopul Oradei, Sofronie Drincec, acuzati de grava abatere de la canoane si de la disciplina ortodoxa, dupa ce inaltii prelati si-au exprimat regretul pentru faptele savarsite.

PS Vincentiu Ploiesteanul, episcop-vicar patriarhal, a declarat, la incheierea lucrarilor, ca Biserica a dorit sa ii indemne la cainta si sa dea un exemplu de milostenie: "BOR nu taie capete, ci dimpotriva, ii cheama la indreptare si, in momentul in care s-a marturisit pacatul si au promis ca se vor indrepta, normal ca ne bucuram din toata inima sa fie impreună cu noi si sa nu se mai repete acest pacat".

IPS Nicolae Corneanu s-a impartasit intr-o biserica greco-catolica din Timişoara, de fata cu numerosi prelati catolici, zeci de preoti romani si mii de credinciosi, desi Biserica Ortodoxa Romana nu intelege taina impartasaniei in acelasi mod ca Biserica Catolica.

Ulterior, o serie de preoti ortodocsi au cerut caterisirea Mitropolitului, considerand ca gestul sau reprezinta, de fapt, un act de lepadare de la ortodoxie.

Episcopul de Oradea, PS Sofronie, a sfintit apele Crisului Repede, de Boboteaza, impreuna cu episcopul greco-catolic PS Virgil Bercea. Peste 2.000 de credinciosi au participat la slujba.

Sfantul Sinod, cea mai importanta autoritate a BOR, este prezidat de Patriarh si se ocupa de problemele dogmatice sau canonice ale Bisericii. Sinodul este format din inalţi prelati: mitropoliti, arhiepiscopi, episcopi titulari, episcopi vicar şi arhierei vicari.