Ministrul roman de Externe, Lazar Comanescu, a declarat luni ca Tratatul de baza si Tratatul de frontiera au fost pe agenda discutiilor cu autoritatile moldovene, iar mesajul sau a fost ca "relatia intre Romania si Republica Moldova trebuie gindite in contextul apartenentei Romaniei la UE". "Statutul nostru de stat membru al UE si obiectivul Republicii Moldova de a veni in UE ofera un cadru institutional juridic pentru cooperare", a repetat ministrul, amintind documentele pe baza carora se desfasoara relatia Chisinau-Bruxelles: acordul de parteneriat si cooperare, acordul de readmisie si cel de facilitare a vizelor.

Romania considera ca exista deja cadrul necesar si oportunitatile de a se obtine progrese in privinta celor doua tratate. "Am fost de acord cu totii sa nu devenim ostatici conditionarii relatiei noastre de cele doua documente", a spus ministrul, fara a preciza un termen in care ar putea avea loc semnarea celor doua documente.

"Substanta este mai importanta decit timpul, iar evolutia negocierilor este una pozitiva. Nu am intrat in detalii privind continutul detaliilor pentru faptul ca am fost cu totii de acord ca existentul cadru cu UE permite avansarea pe toate fronturile, inclusiv in negocierea celor doua documente.

In privinta conflictului transnistrean, Comanescu a reiterat perspectiva Romaniei, si anume ca singurul cadru de rezolvare este formatul de discutii 5+2. "Am un optimism moderat, pentru ca la nivelul UE se manifesta mai multa disponibilitate pentru rezolvarea acestei probleme", a spus ministrul, reamintind ca in declaratia de la finalul summitului UE-Rusia s-a consemnat faptul ca Federatia Rusa considera "salutara" implicarea UE in rezolvarea conflictelor inghetate.

Singura victorie evidenta a acestei vizite este deschiderea autoritatilor moldovene in problema infiintarii consulatelor romanesi la Balti si Cahul. Reactia Chisinaului "este generatoare de optimism", a spus ministrul de Externe.

Potrivit lui Comanescu, a avut parte de "reactii deosebit de pozitive" la absolut toti interlocutorii sai, inclusiv la presedintele Vladimir Voronin. El i-a asigurat pe acestia ca in UE Chisinaul nu are un sustinator mai aplicat decit Romania.