Ministrul de externe moldovean Andrei Stratan, aflat impreuna cu omologul sau roman Lazar Comanescu in vizita la noul sediu al Consulatului roman de la Chisinau, a declarat ca exista posibilitatea ca discutiile privind deschiderea a doua noi consulate la Balti si la Cahul sa fie reluate.

"Este posibil sa reactivam acest subiect, il vom discuta cu colegii de la Bucuresti", a afirmat Stratan, adaugand ca discutiile pe aceasta tema nu sunt conditionate de nimic. "Vom vedea care este procedura", a continuat el.

Aceeasi idee a fost exprimata si de ministrul roman de externe Lazar Comanescu care a apreciat ca sunt perspective de a gasi modalitati de infiintarea a celor doua consulate.

Numarul de functionari consulari romani de la Chisinau va fi suplimentat pe durata verii pentru imbunatatirea activitatii, a mai precizat Comanescu.

Ministrul Stratan a spus ca atat Bucurestiul, cat si Chisinaul sunt interesate sa faca eforturi pentru a le facilita cetatenilor moldoveni obtinerea de vize pentru Romania. Ministrul moldovean a aratat ca si-ar dori ca moldovenii sa se bucure de aceeasi libertate de circulatie pe care o aveau inainte de aderarea Romaniei la UE.

Autoritatile de la Bucuresti au solicitat insistent, in trecut, infiintarea a doua noi consulate la Balti si la Cahul intrucat sectiile din Chisinaun nu puteau face fata numarului foarte mare de cereri.

Raspunsul repetat al autoritatilor moldovene a fost de refuz, chiar daca Bucurestiul a subliniat ca cele doua consulate sunt doar pentru acordarea de vize, si nu de cetatenie.

In decembrie 2007, a fost inaugurat un nou sediu al consulatului de la Chisinau, mult mai spatios, insa, consulul roman i-a spus luni ministrului de externe roman ca sectia a ajuns la capacitatea maxima de utilizare.

Un cetatean moldovean poate primi viza pentru Romania in cel mult cinci zile de la depunerea cererii. Consulatul Romaniei de la Chisinau elibereaza in jur de 640 de vize pe zi.