Fundatia "Institutul Social Democrat Ovidiu Sincai", infiintata de PSD si condusa de Adrian Nastase si Adrian Severin, are dreptul de a primi in folosinta gratuita bunuri proprietate publica, dar si dreptul preferential la resurse provenite din bugetul de stat si din bugetele locale. Fundatia a fost declarata ca fiind de utilitate publica, printr-o hotarare adoptata ieri de Guvern, anunta Mediafax.

Potrivit site-ului fundatiei, presedinte al Consiliului Director este Adrian Nastase, Adrian Severin este vicepresedinte al Consiliului Director, Director Coordonator al Institutului "Ovidiu Sincai", iar Anne Juganaru este membru, director executiv al Institutului.

"Prin declararea ca fiind de utilitate publica, activitatea Fundatiei va fi imbunatatita, venind astfel in sprijinul dezvoltarii educatiei civice", se arata in hotararea guvernului.

Documentul contine un articol unic, in care se prevede ca "se recunoaste Fundatia Institutul Social Democrat Ovidiu Sincai, persoana juridica romana de drept privat, fara scop patrimonial, cu sediul in str. Sos. Kiseleff nr. 10, sector 1, Bucuresti, ca fiind de utilitate publica".

Potrivit propriului site, Fundatia Institutul "Ovidiu Sincai" este, in prezent, o organizatie non-profit, "care urmareste intarirea si dezvoltarea democratiei in Romania si in lume".

Recent, Institutul Social Democrat "Ovidiu Sincai" a recomandat PSD si PNL sa realizeze un pact de neagresiune ca faza premergatoare a unei guvernari comune.

O alta recomandare a ISD viza renuntarea la "retorica triumfalista" din partea conducerilor liberala si social-democrata si concentrarea actiunilor asupra castigarii alegerilor parlamentare si indepartarea presedintelui Traian Basescu de la putere.

Recunoasterea statutului de utilitate publica confera asociatiei sau fundatiei o serie de obligatii si drepturi, printre care dreptul de a i se atribui in folosinta gratuita bunuri proprietate publica, dreptul preferential la resurse provenite din bugetul de stat si din bugetele locale, obligatia de a mentine cel putin nivelul activitatii si performantele care au determinat recunoasterea.

In luna septembrie, Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede ca asociatiile si fundatiile care solicita acordarea statutului de utilitate publica vor fi obligate sa nu desfasoare activitati politice sau de sprijinire a unor partide.