Ambasadorul francez Henri Paul crede ca principalele provocari ale Romaniei ca membru al UE sunt capacitatea de absorbtie a fondurilor europene, precum si reforma sistemului judiciar si lupta anticoruptie. Diplomatul s-a abtinut sa faca o evaluare proprie a ritmului luptei anticoruptie din Romania - spunand ca asteapta evaluarea expertilor Uniunii Europene -, dar a remarcat ca au fost realizate, "in mod incontestabil" progrese in crearea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.

Provocarile Romaniei ca membru al UE "concentreaza in acelasi timp asteptarile opiniei publice romanesti, eforturile autoritatilor si atentia partenerilor europeni', a spus ambasadorul in cadrul unei conferinte de presa in care a prezentat prioritatile presedintiei franceze a UE.

Justitia si afacerile interne sunt una dintre cele doua mari provocari la care s-a referit diplomatul, care a reamintit de evaluarea din 23 iulie a Comisiei Europene. "Dar, pentru ca au fost realizate, in mod incontestabil progrese, precum infiintarea Agentiei Nationale de integritate, structura fara echivalent in numeroase state membre, asteptam cu interes analiza Comisiei Europene privitoare la progresele care mai trebuie facute", a spus diplomatul francez.

Intrebat cum evalueaza el ritmul luptei anticoruptie din Romania, s-a abtinut sa faca vreun comentariu, limitandu-se a spune ca nu este specialist si ca asteapta raportul Comisiei Europene. "Am constatat progrese in crearea ANI, care a fost realizata efectiv si este functionala, dar nu pot face evaluari", a repetat ambasadorul.

Capacitatea de absorbtie a fondurilor europene este o alta mare provocare pentru Romania, pentru ca ea "va reprezenta o conditie decisiva modernizarii Romaniei, in momentul in care este o enorma nevoie de constructie sau de renovare a infrastructurii".

Henri Paul a remarca faptul ca Romania recupereaza intarzierile in domeniul socio-economic fata de statele membre si ca aceasta recuperare este evidenta in marile orase. Mediul rural - acolo unde traieste peste 40% din populatia Romaniei - "a devenit obiectul politicilor de dezvoltare care incep sa contribuie la dinamizarea sa". Diplomatul a reamintit ca in perioada 2000-2006, din fonduri SAPARD au fost alocati peste 1 miliard de euro proiectelor de dezvoltare rurala, iar ca membru al UE, in perioada 2007-2013, va beneficia de 8 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala. "Aceste fonduri europene au inceput in primavara sa fie varsate pentru finantarea proiectelor de dezvoltare si coeziune in mediul rural", a spus ambasadorul Frantei. El a mai subliniat si faptul ca, prin Politica Agricola Comuna, numai in 2008 agricultorii romani vor primi 735 de milioane de euro.

Nu in ultimul rand, Henri Paul a remarcat faptul ca aderarea Romaniei la UE are consecinte economice pozitive. "Rata de crestere pe primul trimestru 2008, care se ridica la 8,2%, ar face sa paleasca de invidie mai mult de un stat membru. Productia sa industriala si exporturile sale beneficiaza de aceeasi dinamica", a mai spus ambasadorul.