Cinci asociatii ale proprietarilor de imobile nationalizate solicita presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea prin care vor primi bani in locul retrocedarii in natura a caselor. Membrii asociatiilor considera ca legea este neconstitutionala si afecteaza in mod direct dreptul de proprietate a peste 200 000 de proprietari de case nationalizate. Reprezentantii proprietarilor mai sustin ca legea a fost modificata pentru a servi clientelei politice a partidelor in special Partidului Conservator care a si conceput legea.

Modificarile aduse recent legii 10/ 2001sunt potrivit petitionarilor neconstitutionale si abuzive. Semnatarii scrisorii catre presedinte sunt liderii organizatiilor nonguvernamentale Asociatia Franceza pentru Apararea Dreptului de Proprietate in Romania, Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat, Asociatia pentru Proprietate Privata, Forumul Civic Roman si Interessenvertretung Restitution Rumanien.

Cele cinci ONG-uri se adreseaza presedintelui Basescu dupa ce, martea trecuta, Camera Deputatilor a adoptat o propunere legislativa conform careia imobilele nationalizate si vandute de stat nu vor mai fi retrocedate in natura, proprietarii de drept urmand sa primeasca despagubiri, proiect fiind respins initial de Senat.

Pe cine avantajeaza noua forma a legii

“Noua forma a legii prejudiciaza peste 200 000 de proprietari de imobile confiscate. Aceasta lege pe langa faptul ca este neconstitutionala este o lege care discrimineaza si avantajaza in mod clar chiriasii acestor imobile”, a declarat pentru HotNews.ro Radu Arsenie reprezentantul Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat.

El a explicat ca in acest fel chiriasii sunt avantajati deoarece, daca au cumparat imobilele pe baza legii 112 iar contractele lor au fost anulate in instanta, sunt despagubiti la pretul pietei, in timp ce propritarii de drept sunt despagubiti prin Fondul Proprietatea. Radu Arsenie a mai explicat ca, prin modificare legi 10/2001, chiriasii-cumparatori in baza legii 112 pot primi locuinte din fondul de imobile al RA-RAPPS.

PC, acuzat ca isi serveste clientela politica

In opinia reprezentantului proprietarilor de case nationalizate prin aceasta lege partidele politice protejeaza membrii care locuiesc in case nationalizate dar isi creaza si o noua clientela politica. Radu Arsenie sustine ca modificarea legii 10 care discrimineaza proprietarii de case nationalizate a fost conceputa de PC tocmai pentru ca membrii partidului sunt chiriasi de case nationalizate.

“PC isi asigura astfel o clientela politica. Nu sunt singurii. Foarte multi deputati si senatori locuiesc in astfel de case, daca nu locuiesc ei, au rude care stau in astfel de imobile”, mai spune Radu Arsenie. In opinia modificare actuala a legii 10 nu va face decat sa genereze noi procese la CEDO.