Cel mai apropiat termen de prescriptie in marile dosare de coruptie se implineste in mai 2012, in cazul lui Miron Mitrea, iar cel mai indepartat este mai 2021, in cazul dosarelor lui Codrut Seres. Altfel spus, ca sa scape definitiv de eventuale condamnari, fostii sau acutalii ministri cercetati trebuie sa mai traga de timp. Ragazul obtinut recent in Parlament de Nastase si Mitrea nu se contabilizeaza ca timp castigat. Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a explicat duminica la o dezbatere HotNews.ro-BBC ca asa numita perscriptie se suspenda cata vreme dosarele sunt blocate in Parlament.

Daniel Morar, procurorul sef al DNA, a declarat intr-un interviu acordat BBC si HotNews.ro, ca tergiversarea in Parlament a dosarelor penale ale ministrilor si fostilor ministri Paul Pacuraru, Codrut Seres, Adrian Nastase si Miron Mitrea, nu atrage dupa sine implinirea termenelor prescrierii faptelor de care acestia sunt suspectati.

El a argumentat ca exista “institutia suspendarii prescriptiei, care spune ca, ori de cate ori exista o cauza care impedica punerea in miscare a actiunii penale, ceea ce inseamna in principal trimiterea in judecata, cursul prescriptiei se suspenda. Daca peste 20 de ani primesti aviz de cercetare se considera cat (timp – n.red.) a curs pana acum”.

Sergiu Andon, presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, a confirmat pentru HotNews.ro, interpretarea lui Daniel Morar. “In ce priveste aspectul acesta strict juridic, interpretarea domniei sale este corecta”, a spus Andon, care a completat ca “termenele de prescriere fac parte din materia grea a Codului Penal, ceea ce inseamna ca sunt stabile, adica este improbabil sa fie modificate de legi ulterioare”.

Laura Stefan, expert la Societatea Academica Romana (SAR), a explicat pentru HotNews.ro ca “prescriptia se suspenda cat timp Parlamentul nu da avizul pentru inceperea urmaririi penale, prescriptie care se calculeaza, conform Codului Penal, de la data savarsirii faptei”. Pornind de la aceste interpretari, HotNews.ro a calculat, pentru fiecare ministru-parlamentar in parte, termenele minime la care infractiunile de care sunt suspectati ar putea fi prescrise.

  • Miron Mitrea mai are foarte putin: pana in 2012. Fostul ministru al Transporturilor este cercetat de DNA pentru luare de mita, tot de la Irina Jianu, sub forma unor lucrari de extindere si modernizare la casa din Baneasa a mamei sale, Viorica Mitrea. In cazul sau termenul de prescriptie se implineste in mai 2012. Faptele s-ar fi comis pana in mai 2002, iar prescriptia intervine dupa 10 ani.
  • In dosarul Matusa Tamara, Nastase scapa in patru ani. In dosarul Matusa Tamara, fostul premier este acuzat de procurorii DNA de dare de mita, pentru ca, in decembrie 2004, i-ar fi oferit lui Ioan Melinescu postul de sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. In schimb, Melinescu ar fi sustras un dcoument al Oficiului care semnala ca Dana Nastase, sotia fostului premier, ar fi depus intr-o banca 400.000 USD, suma a carei provenienta n-o putea justifica. Codul Penal prevede o pedeapsa maxima de 5 ani, la care Legea 78/2000 privind sanctionarea unor fapte de coruptie adauga un plus de 2 ani. Termenul minim de prescriere a infractiunii este de 8 ani si se implineste in decembrie 2012, deoarece presupusele infractiuni s-ar fi comis in decembrie 2004.
  •  Dosarele Zambaccian si Trofeul Calitatii expira in 2014. In cel trimis acum spre avizare la Camera Deputatilor, Zambaccian II, fostul premier este acuzat de luare de mita de la Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, mita data sub forma unor lucrari de constructii si amenajari interioare la imobilul detinut de Nastase in strada Zambaccian. Mita, in forma continuata, s-a desfasurat, conform anchetei DNA, in perioada 2001 – martie 2004. Codul Penal prevede, la articolul 254, ca luarea de mita se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani, iar prescriptia in acest caz este de 10 ani de la data comiterii faptei, deci s-ar implini in martie 2014. La acest termen se adauga, conform interpetarilor date de Morar si Andon, perioada care se va scurge de la cererea DNA de avizare a urmaririi penale adresata Camerei Deputatilor pana cand acest aviz va fi eliberat.
  • Nastase mai este anchetat in dosarul Zambaccian I (termopane si bunuri din China platite de aceeasi Irina Jianu), tot pentru luare de mita, in aceeasi perioada, deci termenul minim de prescriere a infractiunii este tot 2014.
  • Fostul Premier mai este cercetat in dosarul “Trofeul Calitatii”, pentru spalare de bani in ce priveste finantarea campaniei electorale din decembrie 2004. Pedeapsa maxima prevazuta de lege este de 12 ani, caz in care termenul de prescriptie este de 10 ani, deci se implineste in decembrie 2014.
  • Paul Pacuraru si Codrut Seres – prescriptia ii salveaza in 2017 si 2021. Paul Pacuraru este suspectat de DNA de luare de mita, infractiune care s-ar fi petrecut in iunie 2007, deci in cazul sau termenul se implineste in iunie 2017. Codrut Seres, fost ministru al Economiei si Comertului, este cercetat in doua dosare penale: pentru spionaj si pentru subminarea economiei nationale, ambele incheiate in mai 2006. Termenul de prescriptie este de 15 ani, deci se incheie in mai 2021.

Nota: Desigur, in toate cazurile de mai sus, exista varianta ca Parlamentul sa voteze impotriva inceperii urmaririi penale iar decizia sa fie mentinuta ani buni. Or, timpul cat nu vor putea fi cercetati inseamna tot timp castigat, chiar daca acest ragaz nu afecteaza termenul de prescriptie.