Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a fost audiat astazi la parchet fiind acuzat de abuz in serviciu pentru ca, in 2005, pe cand era viceprimar, ar fi vandut ilegal un spatiu comercial in centrul Capitalei. Conducerea Uniunii Nationale a Cooperativelor Mestesugaresti (UCECOM) il acuza ca i-ar fi vandut ilegal o proprietate in suprafata de 1654 mp Cooperativei Arta Textila. Orban sustine insa ca spatiul a fost vandut intrucat UCECOM ar fi refuzat sa achite contravaloarea investitiilor facute de Primarie in spatiile comune ale blocului.

  • Miza afacerii se ridica la cateva milioane de euro. Spatiul in disputa, de 1654 mp, se vinde, potrivit agentiilor imobiliare, cu preturi variind intre 6500 si 8000 de euro mp. Asta inseamna ca spatiul valoareaza cel putin 10 milioane de euro.
  • Conducerea UCECOM sustine ca dreptul de proprietate i-a fost recunoscut prin decizii definitive si irevocabile ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie
  • Orban afirma ca Primaria a vandut acel spatiu pentru ca UCECOM a refuzat sa achite investitiile facute de Primarie
  • Dosarul se afla in faza cercetarilor preliminare. Procurorii nu au inceput urmarirea penala impotriva fostului viceprimar

Alaturi de Orban, mai sunt reclamati la Parchet trei directori din Primaria Capitalei, Adrian Iordache, Bogdan Sosoaca si Camelia Busuioc, care ar fi semnat si ei ilegal instrainarea imobilului UCECOM. Spatiul, in suprafata de 1.654 mp, este situat la parterul unui bloc de pe Bulevardul Unirii. Orban a confirmat pentru HotNews.ro continutul plangerii penale depuse de UCECOM, dar sustine ca la mijloc a fost o neintelegere.

“Cei de la UCECOM sustin ca le-am afectat dreptul la proprietate, pentru ca Primaria Capitalei a vandut, in urma unui protocol semnat in decembrie 2004 un spatiu Cooperativei Arta Textila. UCECOM avea, inca din 1991, un contract de asociere cu Primaria pentru exploatarea acelui spatiu, noi am investit niste bani acolo, iar ei n-au vrut sa plateasca. In aceste conditii, Arta Textila a formulat o solicitare de a achita suma respectiva, noi am fost de acord si le-am vandut spatiul”, a explicat Orban.

UCECOM sustine ca este proprietar cu acte in regula

Conducerea UCECOM sustine insa ca Ludovic Orban s-ar face vinovat de abuz in serviciu, pentru ca spatiul era proprietatea Uniunii si era intabulat ca atare in Cartea Funciara. Vasile Ion, directorul Directiei Administratiei Patrimoniului UCECOM, a declarat pentru HotNews.ro ca Orban se afla in eroare, intrucat nu ar fi luat in considerare faptul ca Hotararea de Guvern 1061/1991, prin care spatiile comerciale nefinalizate de la parterele blocurilor erau trecute in proprietatea primariilor, a fost abrogata de HG 246/1993, emisa in urma unei decizii a Curtii Supreme.

“Noi am platit construirea acestor spatii inainte de 1989, pentru ca ne-a obligat Ceausescu atunci cand a construit blocurile, deci sunt proprietatea noastra”, a explicat Vasile Ion. El sustine ca UCECOM a castigat definitiv si irevocabil in 2005, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, recunoasterea dreptului la proprietate al Uniunii asupra spatiului respectiv, in doua procese, in care au fost dati in judecata atat de Arta Textila, cat si de Primaria Capitalei.

In privinta fondurilor investite de Primaria Capitalei, Vasile Ion a confirmat ca UCECOM a refuzat sa le plateasca insa sustine ca municipalitatea nu a demonstrat cu acte suma investita in spatiile comune ale blocului, fapt pentru care exista un proces pe rolul Tribunalului Bucuresti.

“Initial ne-au cerut o suma enorma, 125 de miliarde, iar cand le-am cerut actele reprezentantii Primariei au solicitat instantei o expertiza din care sa rezulte valoarea investitiilor facute. Expertiza a stabilit valoarea la 15 miliarde, dar si din aceasta suma Primaria poate justifica cu acte doar circa 5 miliarde”, a spus directorul UCECOM.