Ministerul Educatiei a respins acuzatiile de frauda la Bacalaureat aduse de profesorul bucurestean Gheorghe Radulescu, care a declarat ca a gasit 50 de lucrari identince la acelasi liceu. Un comunicat al Ministerului arata ca profesorul ar fi corectat numai 17 lucrari din cele 60 care ii erau destinate si ca "al doilea profesor corector, care avea aceleasi 60 de lucrari, a declarat pe proprie raspundere ca tezele incriminate nu sunt identice. Singurul lucru aproximativ asemanator intre ele sunt sintagme invatate la scoala".

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului dezminte acuzatiile profesorului Gheorghe Radulescu, potrivit caruia examenul a fost fraudat, numindu-le "dezinformari grosolane".

"Domnul Gheorghe Radulescu a corectat doar 17 lucrari din cele 60 care ii erau destinate, si nu peste 50, asa cum a sustinut. De asemenea, dumnealui a notat fiecare lucrare cu note de la 2 la 10, asa cum reiese din borderoul de corectare, lucru care infirma faptul ca acestea ar fi fost „trase la indigo”, se arata in comunicatul Ministerului.

"In caz contrar, notele ar fi trebuit sa fie identice. In acelasi timp, aceasta informatie infirma asertiunea sa, conform careia nu ar fi pus note lucrarilor. Al doilea profesor corector, care avea aceleasi 60 de lucrari, a declarat pe proprie raspundere ca tezele incriminate nu sunt identice", se mai precizeaza in document .

Potrivit Ministerului Educatiei, "singurul lucru aproximativ asemanator intre ele sunt sintagme invatate la scoala, lucru normal daca elevii care au sustinut examenul au invatat dupa aceleasi materiale sau au invatat in liceu la clasa aceluiasi profesor. Pentru o intelegere mai exacta a afirmatiei anterioare, precizam ca majoritatea elevilor si a celor care nu mai sunt elevi obisnuiesc sa uziteze in procesul de invatare sintagme. Un exemplu celebru in acest sens este „luceafarul poeziei romanesti”, cand denumesc numele poetului Mihai Eminescu. Aceasta sintagma devine un automatism, mai tarziu, in procesul de comunicare".

In acelasi document se precizeaza ca " profesorii evaluatori din comisia din care a facut parte domnul Radulescu au declarat ca procesul de corectare se desfasoara in conditii normale si ca nu au semnalat nici o suspiciune de fraudare pana la aceasta ora".

Presupusa frauda sesizata de profesorul Radulescu

Presedintele Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei, Gheorghe Radulescu, membru in comisia 128 de corectare a lucrarilor de Bacalaureat din Capitala, a reclamat, sambata, ca tezele erau copiate dupa carti cu subiect rezolvat. El a sustinut ca la subiectul numarul 1, punctele 6 si 7, la interpretarea poeziei lui Nichita Stanescu au fost gasite 50 de lucrari identince, copiate cu tot cu greseli.

"Majoritatea lucrarilor arata ca niste xeroxuri. Sunt vreo trei calupuri de xeroxuri, mai ales la subiectele 1 si 3. Ele sunt evident copiate dupa cartile cu subiecte rezolvate. Noi am semnalat acest lucru si nu s-a luat nicio masura. Am sesizat inspectoratul scolar prin telefon si pe presedintele comisiei, verbal", a declarat Radulescu, citat de Realitatea TV.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de Bacalaureat Bucuresti, profesorul Sergiu Vasile Moga, a precizat ca nu are o confirmare ca tezele ar fi identice si ca va fi demarata o ancheta, in urma careia vor fi sanctionati eventualii vinovati.

"Singura procedura pe care o putem noi aplica, posibil acum, va fi urmatoarea: in momentul in care tezele se deschid, se constata profesorii care au supravegheat in sala respectiva si putem demara o ancheta pertinenta si se pot lua masuri in conformitate cu faptele care se vor dovedi", a declarat Moga, citat de Rador, precizand ca numai dascalii care au asistat la teza pot fi facuti raspunzatori.

Proba scrisa la Limba si Literatura Romana a fost prima proba scrisa din cadrul examenului de bacalaureat. Ministerul Educatiei a anuntat ca mai mult de 50 de elevi din toata tara au fost eliminati din examen in urma acestei probe pentru ca au fost surprinsi copiind sau incercand sa copieze.