Potrivit lui Neculai C. Munteanu, Emanoil Valeriu ar fi fost una dintre cirtitele infiltrate la cunoscutul post de radio Europa Libera. Membru in CNA si fost ziarist in TVR si la Flacara, intretinindu-si o aura de opozant al regimului - ani intregi a scris la Europa Libera - Emanoil Valeriu a fost una dintre personalitatile jurnalistice de prim rang pana in urma cu un deceniu.

Intrebat despre trecutul sau, Emanoil Valeriu invoca indelungata colaborare cu Europa Libera. Intr-adevar, ani de zile, prin intermediul unui diplomat trimitea scrisori postului de radio. N.C. Munteanu afirma, citand pagini din propriul dosar, ca in paralel Emanoil Valeriu facea "relatari de interes operativ cu privire la Ioan Ioanid, Max Banus, Ioana Magura, Munteanu C. Niculae, Rusu Sirianu si Pompilia Stoian", dupa cum reiese dintr-o Nota de Analiza din 10 februarie 1986 facuta de Directia I a Securitatii in dosarul de urmarit al lui N. C. Munteanu.

Staruinte pentru bani si invitatie

Scrisoare de la Pompilia Stoian
Foto: N.C.Munteanu
Tot N.C. Munteanu sustine ca din trecutul lui Emanuel Valeriu lipseste si "amanuntul" ca cerea si primea bani de la Radio Europa Libera pentru scrisorile pe care le trimitea, si despre care, culmea, Securitatea n-ar fi avut habar. "In 1986, cind a venit la mine la Munchen, i-am dat 300 de marci si i-am spus ca mai primeste si 500 de la mine, suplimentar. Mi-a multumit cu cerul si cu pamintul, doar ca nu mi-a pupat mina. Apoi imi scria scrisori in care imi spunea prin cine sa-i trimit banii, de regula o folosea pe Pompilia Stoian. Culmea e ca si pe ea a turnat-o la Securitate!", a declarat Neculai Constantin Munteanu pentru HotNews.ro.( Facsimil plic 2 carte postala - fata)

In cele citeva scrisori pe care i le-ar fi trimis lui N. C. Munteanu in perioada 1986-1989, Emanoil Valeriu cere mereu bani si dadea indicatii unde sa-i fie trimisi. Ba mai mult, la un moment dat voia cu insistenta o invitatie, pentru care, fara nici o grija, pune in plic si citeva fotografii.

Carte postala atribuita lui Emanoil Valeriu
catre NC Munteanu (fata)
Foto: N.C.Munteanu

Carte postala atribuita lui Emanoil Valeriu
catre NC Munteanu (verso)
Foto: N.C.Munteanu

Obiectivul "Epure" are o atitudine corespunzatoare fata de Securitate

Despre aceste elemente, obiectivul a relatat unele aspecte atit verbal, cit si in scris, sub forma de note

Securistul care l-a contactat pe Emanoil Valeriu

In 1985, Emanoil Valeriu, suspect fiind ca intretine relatii cu N.C. Munteanu, cu care a fost coleg in Televiziune in perioada 1971-1974, este propus pentru luarea in urmarire informativa si se fixeaza o intilnire cu acesta. Constatarile ofiterului de securitate nu ii sint nefavorabile, ba din contra. "Exteriorizeaza o atitudine politica corespunzatoare fata de orinduirea sociala si de stat din tara noastra, nefiind semnalat cu manifestari ostile sau alte fapte de natura a leza securitatea statului".

"Epure", dupa numele de cod pe care il primeste Emanoil Valeriu, s-ar fi aratat mai mult decit binevoitor la intilnire. "In procesul contactarii, obiectivul a avut o pozitie corepunzatoare fata de organul de securitate si a facut relatari de interes operativ cu privire unele persoane din exterior care i-au fost colegi de scoala sau cu care a lucrat in activitatea profesionala, despre persoane care calatoresc in exterior", ar fi scris ofiterul de securitate, . Printre acestea, evident, Neculai Constantin Munteanu, dar si Ioana Magura Bernard, Max Banus, Neagu Aurel, Ion Dragan.

Cirtita e instruita

"Pozitia corespunzatoare" a lui Emanoil Valeriu este repede fructificata de Securitate, care il transforma in "sursa", adica in colaborator, sub acelasi nume conspirativ, "Epure", sustine N.C. Munteanu. El ar fi fost instruit sa-i contacteze in special pe N.C. Munteanu si Ioana Magura si, doar daca se poate, pe Max Banus si Ioan Ioanid.

Misiunea este prelucrata pina la cel mai mic detaliu pentru a nu trezi suspiciuni. "Sa arate ca asculta postul, dar in conditii grele intrucit aparatul sau nu receptioneaza bine (...)Sa faca aprecieri generale, pozitive, la adresa emsiunilor, fara nominalizari (...) In situatia in care este intrebat despre aspecte din tara "Epure" sa retina cu atentie tematica spre care cei in cauza isi manifesta interesul, iar relatarile sale sa fie retinute, argumentind ca ii este teama sa nu apara in emisiuni".

O culme a duplicitatii, pusa in practica de Emanoil Valeriu, potrivit lui N.C. Munteanu, ar fi indicatia ca "din politete, sa se ofere sa transmita ceva in tara, insa nu scrisori, ci verbal, ori mici comisioane care nu i-ar produce greutati la intrarea in tara". Dupa cum relateaza N. C. Munteanu, la vizita pe care i-a facut-o la Munchen in 1986, imediat dupa sedinta de instructaj cu securistul, Emanoil Valeriu a insistat sa-i duca niste bani mamei acestuia. "A fost foarte insistent, dar l-am refuzat, pentru ca nu aveam incredere in el", spune N.C. Munteanu.

Sa retina cit mai exact si cit mai amanuntit continutul discutiilor, chiar daca unele aspecte par neinteresante, de exemplu, probleme de ordin personal, preferinte, petrecerea timpului liber, alte aspecte din viata cotidiana

Sarcina de baza

Sarcina de baza: sa retina continutul discutiilor

In timpul instructajului din aprilie 1986, "Epure" primeste cea mai importanta misiune. "Sa retina cit mai exact si cit mai amanuntit continutul discutiilor, chiar daca unele aspecte par neinteresante, de exemplu, probleme de ordin personal, preferinte, petrecerea timpului liber, alte aspecte din viata cotidiana".

Toate aceste "aspecte" trebuia, evident, relatate Securitatii la intoarcerea in tara. De altfel, in felul acesta, asa cum reise din dosarul "Melita si Eterul", a aflat Securitatea o multime de amanunte despre Europa Libera si redactorii ei.

Emanoil Valeriu voia sa relateze pentru Europa Libera campionatul de fotbal

Desi afirma intr-o scrisoare ca "se simte supravegheat", Valeriu, la cei 61 de ani ai sai, ar fi insistat pe linga N. C. Munteanu sa relateze pentru Europa Libera campionatul de fotbal.

"In 1988 mi-a dat telefon de la Budapesta, mi-a spus ca vine, bine, te astept, si mi-a spus ca ar vrea sa faca cronica de fotbal la noi, la Europa Libera, ca e campionatul european de fotbal. Nu se poate, Valeriu, i-am spus. Cum nu se poate? Pe ce nume crezi ca ti-am putea face noi acreditarile, pe un nume fals sau pe Emanoil Valeriu? Cum sa apari la campionat, unde este si un reprezentatnt al Romaniei si tu de la Europa Libera? Pai, zice, pot sa scriu si sa citeasca crainicii. Nici asta nu se poate, ii raspund, pentru ca o transmisie sportiva dupa un meci nu poate fi citita de un crainic, nu mai are nici un haz. Nu se poate sub nici o forma", spune N. C. Munteanu.

In plus, adauga N. C. Munteanu, "un om la 61 de ani nu era angajat la Europa Libera decit daca era Ceusescu in persoana".

Calatorii lungi si dese

Spre deosebire de romanii de rind, care cu greu ieseau si pina la Ruse, Emanoil Valeriu se plimba in Occident an de an. De fapt, aceste iesiri repetate i-au trezit primele suspiciuni lui N. C. Muntreanu. Mai ales ca la fiecare intilnire "Epure" cauta sa-l traga de limba, in special unde isi petrece concediile, aspect de care Securitatea era foarte interesata.

"A venit patru ani la rind, cind si batrinilor li se dadea o data la doi ani pasaport el venea in fiecare an. A venit in '86, in '87, in '88, si in '89 erau in Grecia, era deja un semn de intrebare. Venea tinta la Munchen. Imi spunea, vreau sa ma duc la Baruti, in Elvetia, vreau sa-l cunosc pe Frunza, care era in Danemarca, sa-l cunosc pe Buhoiu care era tocmai in America, toate astea poate ca erau sarcini. In '86 a venit si la mine si, in sfirsit, Securitatea a avut proba ca cineva m-a penetrat", relateaza N. C.Munteanu.

Scrisoarea lui Emanoil Valeriu catre
NC Munteanu, pag. 1 (facsimil)
Foto: N.C. Munteanu

Scrisoarea lui Emanoil Valeriu catre
NC Munteanu, pag. 2 (facsimil)
Foto: N.C. Munteanu

Emanoil Valeriu: Eu am colaborat cu Europa libera, nu cu Securitatea

Andreea Pora: Domnule Emanoil Valeriu, din rapoartele ofiterilor din dosarul lui N.C. Munteanu reiese ca ati fi relatat ofiterilor, ati fi dat note informative despre el, despre Ioana Magura sau Ioan Ioanid. Este adevarat?

Emanoil Valeriu: Doamne fereste, pai eu 25 de ani am scris la Europa Libera, cu toate riscurile, lucruri care se cunosc acum. Domnul N.C. Munteanu a stat la mine in casa inainte sa plece din tara.

Ce al naibii eram, si cu Securitatea si cu ailalti

A. P.: Ati colaborat sau nu cu securitatea sub numele de cod “Epure”?

E. V.: Nu. E ceva de ti se ridica parul in cap. Se stie cite scrisori am scris la Europa Libera. Ce al naibii eram, si cu Securitatea si cu ailalti. Stau totusi in casa parintilor mei, nu am masina personala, de ce am facut-o, chiar sint asa de idiot?

Cu Cepraga beam cafea si o tuica

A. P.: Deci nu ati relatat niciodata nimic Securitatii despre N.C. Munteanu sau altii de la Europa Libera? Sa zicem, cind va intorceati din tara?

E. V.: Niciodata n-am facut asa ceva. Singurul ofiter de securitate pe care l-am cunoscut a fost Cepraga, venea si bea cafeua cu mine si luam o tuica la prinz, nu stiu ce a vrut, nu mi-a cerut niciodata nimic. Chiar sa ajung acum turnator din om care si-a riscat viata familiei si a lui?

Nu am stat la N.C. Munteanu niciodata, el a stat la mine. Nici nu stiu unde sta, nici nu l-am vazut macar dupa ce a plecat din tara

Emanoil Valeriu

Pe N. C. Munteanu nu l-a vazut niciodata dupa ce a plecat din tara

A. P: Dar la N. C. Munteanu, la Munchen, v-ati dus? Ati stat la el?

E. V.: Nu l-am vazut de cind a plecat din tara. Neg cu revolta asta.

A. P: Exista scrisori si carti postale adresate lui N. C. Munteanu in care vorbeati de sederea la el in casa, in care ii cereati sa va gazduiasca din nou, plus declaratiile lui Munteanu. Exista chiar si o fotografie facuta la el in casa, erati si cu sotia.

E. V.: Nu am stat la N.C. Munteanu niciodata, el a stat la mine. Nici nu stiu unde sta, nici nu l-am vazut macar, nu aveam de ce sa ma vad cu N.C. Munteanu din moment ce ma vedeam cu Noel Bernard.

A. P.: In 31.10 .1989 ii scriati lui Munteanu, sa va faca rost de invitatie si sa va gazduiasca.

E. V.: Nu i-am scris niciodata. Acum, care e adevarul, ori l-am turnat la Securitate, ori eram infiltrat?

Singurul ofiter de securitate pe care l-am cunoscut a fost Cepraga, venea si bea cafeua cu mine si luam o tuica la prinz, nu stiu ce a vrut, nu mi-a cerut niciodata nimic. Chiar sa ajung acum turnator din om care si-a riscat viata familiei si a lui?

Emanoil Valeriu

Nu am primit niciodata bani pentru scrisorile de la Europa Libera

A. P.: Dar bani ati primit pentru scrisorile pe care le scriati la Europa Libera, asa cum spune N. C. Munteanu si cum reiese din corespondenta din acea perioada?

E. V.: Doamne fereste! Niciodata n-am primit nici o suma. Dar ce se intimpla? Trebuie sa mi se dea vreun post, vreo functie, de am ajuns de interes?

A. P.: Este vorba doar de a restabili adevarul.

E. V.: Sint atitea adevaruri in Romania de restabilit. Asta este important?

A. P. E doar unul din ele.