Comisia din Ministerul Sanatatii a decis ca fetita de 11 ani, care este insarcinata in urma unui viol, poate face avort in Romania, a declarat Vlad Iliescu secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Colegiul Medicilor din Romania avertizeaza insa ca nimeni nu poate obliga un medic la efectuarea unui avort si ca opinia sau recomandarea Comisiei nu ii poate proteja pe doctori in fata justitiei.

Comisia a explicat ca este permisa intreruperea sarcinii daca este vorba de un copil, victima a unui abuz sexual. In plus, s-a considerat ca sarcina pericliteaza sanatatea mintala a fetei. Specialistii au mai apreciat ca fatul are 1% sanse de supravietuire.

Colegiul Medicilor a avertizat insa, la cateva ore de la anuntul Comisiei, ca "singurele institutii abilitate de a face o interpretare a prevederilor legale cu valoare juridica sunt Parlamentul Romaniei (prin institutiile sale) si instanta de judecata in cazuri punctuale". "Restul interpretarilor au valoare de opinii sau recomandari. In aceste conditii, decizia comisiei interguvernamentale este o opinie sau o recomandare", afirma, intr-un comunicat de presa, prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

El precizeaza ca, in acest caz, raspunderea este directa si individuala a fiecarui medic, iar doctorul care va accepta sa efectueze avortul nu va putea fi protejat de CMR.

"Medicul care accepta sa efectueze o astfel de interventie trebuie sa informeze familia cu privire cu la toate riscurile unei astfel de interventii si sa-si asume aceste riscuri", se arata in comunicatul citat.

Colegiul Medicilor din Romania solicita corpului medical sa urmareasca si sa acorde asistenta medicala de inalta calitate si cu maximum de umanitate acestei fetite, victima a societatii si a incapacitatii institutiilor statutului abilitate de a-i proteja drepturile, inclusiv dreptul la imagine.

Parintii fetei au anuntat ca vor sa o duca in Anglia pentru intreruperea sarcinii, dupa ce medicii din Iasi s-au opus unui avort, considerand ca intreruperea unei sarcini de 20 de saptamani ar pune in pericol viata fetei.

In Romania, Codul penal prevede ca o sarcina poate fi intrerupta pana la 14 saptamani. Dupa aceasta perioada, sarcina poate fi intrerupta doar daca fatul prezinta malformatii sau viata mamei este in pericol iminent. In Marea Britanie, legislatia permite intreruperea unei sarcini pana la 24 de saptamani.

Fetita a fost adusa la spital, de familie, in urma cu doua saptamani, dupa ce s-a plans ca are dureri abdominale, iar medicii au constatat ca este insarcinata.

Fetita nu ar fi spus nimic parintilor despre acest viol deoarece a fost amenintata de unchiul sau. Politistii nu au reusit inca sa-l prinda pe unchiul minorei, iar procurorii au propus Tribunalului din Piatra Neamt ca tanarul de 19 ani sa primeasca mandat de arestare in lipsa.

Cazul fetitei a ajuns si in atentia publicatiilor straine. Daily Mail scrie ca o femeie de afaceri romanca, stabilita la Londra s-a oferit sa suporte toate costurile avortului, in conditiile in care parintii fetei sunt hotarati sa ajunga in Marea Britanie.