Pasajul din Piata Universitatii arata ca o mina deschisa. Peretii sunt curatati de primul strat de tencuiala si inconjurati de gunoaiele lasate de trecatori si vanzatorii ambulanti. Muncitorii care lucrau la renovarea constructiei au disparut de aproape doua saptamani, lasand locul comerciantilor de levantica, evantaie, ochelari de soare si ananas. Reprezentantii uneia dintre companiile care trebuie sa renoveze pasajul, SC Delta ACM '93, sustin ca lucrarile au fost intrerupte din cauza ca autorizatia care permite demararea lucrarilor de constructie nu a fost inca eliberata de Primaria Bucuresti.

Reprezentantii Primariei Bucuresti au refuzat sa dea orice detaliu legat de eliberarea autorizatiilor de demolare si de constructie in Pasajul Universitatii.

"Noi am primit autorizatie sa demolam si am apucat sa facem acest lucru si acum asteptam decizia care sa ne permita sa incepem constructiile. Probabil ca mai dureaza o zi- doua pana avem aprobarea, dupa care o sa incepem sa achizitionam materialele si o sa ne apucam de treaba. Asa merg lucrurile in aceasta tara", ne-a declarat Mihnea Albu, reprezentant al companiei SC Delta ACM '93. Alaturi de SC Metrou SA, Delta ACM trebuie sa finalizeze lucrarile de reabilitare a pasajului inainte de 14 decembrie 2008.

Pana atunci, pasajul din inima Bucurestiului arata ca lovit de bombe.

Cum arata pasajul, acum:

Mirosul greu pe care il lasa McDonald's, inainte, si bucatile de Fornetti de pe jos au fost inlocuite de o priveliste si mai apocaliptica: zeci de kilograme de gunoaie si scarile rulante care arata ca dintr-un film post-punk. Din fiecare siroi de oameni care strabat pasajul ramane cel putin un ambalaj in urma.

Vanzatorii de ananas din pasaj lasa si ei gramezi de ladite goale, sau pline cu alte gunoaie, iar alti trecatori s-au gandit sa abandoneze chiar haine vechi si cutii de incaltaminte.

Un tanar, probabil student, desface un pachet de tigari lasand sa cada tipla.

Reporter: ai scapat ceva pe jos!

Tanarul se uita la tipla care aterizase in urma lui si e tarata de curent: Asta e...

Reporter: O lasi jos?

Tanarul: Aaa... ia-o tu.

La intrarea dinspre Spitalul Coltea, un barbat striga ca are de vanzare ananas "cu trei lei bucata". Arata ca ilfovenii care vand legume la piata, numai ca omul nostru avea fructe de ananas.

Reporter: De unde aveti ananasul?

Vanzatorul de ananas: Ce te intereseaza? Pleaca de aici cu camera ca sperii clientii.

Ne mai plimbam prin pasajul cu aspect de canal si abordam un grup de tineri care vorbeau in fata intrarii la metrou.

Reporter: Treceti des prin pasaj?

Tanara: De ce, unde vreti sa ajungeti?

Reporter: Am vazut ca e cam murdar. Asa e in fiecare zi?

Tanara: Cam asa este. Dar asa arata mai peste tot in Bucuresti. Gunoaie peste gunoaie.

Reporter: De ce e asa. Voi aruncati gunoaie pe jos?

Un baiat, din grup: Aici este ca o groapa de gunoi, dar o sa renoveze.

Reporter: Si cine renoveaza? Nu vad muncitori

Baiatul se uita de jur imprejur: Chiar asa. Nici nu cred ca i-am mai vazut dupa ce s-a demolat.

In dreapta lor erau improvizate trei tarabe. La doua se vindeau ochelari de soare, evantaie si portofele de vinilin, iar undeva jos, o tiganca vindea levantica. In jurul lor - gramezi de resturi menajere si praf. Un barbat inalt, cu abdomenul bombat, plin de transpiratie se apropie furios, parasind taraba de ochelari de soare si evantaie:

Vanzatorul ambulant: Tu ce filmezi aici?

Reporter: Nu filmez, fac poze:

Vanzatorul ambulant: Hai pleaca imediat. Eu raspund aici de santier.

Reporter: Nu am de ce sa plec.

Imediat vine si un al doilea vanzator de la alta taraba de ochelari de soare: "Hai pleaca de aici.Vrei sa faci subiectul pe mine, castig si eu o paine, ce ma filmezi?n cele din urma, tipul se infurie si incepe sa tipe si sa injure, amenintand ca isi scoate pantalonii sa arate fundul, la poza.