Unul dintre procesele generalului Mihai Chitac o va lua de la capat, actele intocmite de procurori vor trebui refacute ceea ce inseamna luni de zile pierdute cu audieri de martori, invinuiti si parti vatamate intr-un proces care vizeaza fapte comise in urma cu 18 ani si in care cercetarile au inceput acum 8 ani. Acesta este efectul deciziei pronuntate luni de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Dosarul a fost retrimis la Parchet pentru refacerea urmaririi penale, intrucat judecatorii considera ca fostul ministru este aparat si de legea raspunderii ministeriale si ca procurorii au nevoie de avizul presedintelui Traian Basescu. In acest dosar, generalul Chitac, fost ministru de interne, este acuzat de omor deosebit de grav pentru uciderea a patru civili in 13 iunie 1990.

Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis luni ca dosarul in care generalul Mihai Chitac, fost ministru de interne, generalul Gheorghe Andrita, fost ministru adjunct, si doi colonei in rezerva sunt acuzati de uciderea a patru civili in seara de 13 iunie sa fie restituit Parchetului Militar pentru refacerea urmaririi penale.

“Nerespectarea dispozitiilor Curtii Constitutionale referitoare la urmarirea penala a unui membru sau fost membru al guvernului, pentru fapte savarsite in exercitiul functiei, atrage nulitatea absoluta a urmaririi penale”, au decis judecatorii Sectiei Penale a ICCJ in decembrie 2007, decizie confirmata luni de completul de noua judecatori. Aceasta inseamna o noua amanare a dosarului. Vor mai trece cateva luni pana la motivarea hotararii.

Abia atunci procurorii militari vor putea decide ce pastreaza si ce inlatura din dosar. E nevoie apoi de avizul presedintelui Basescu, adica o noua formalitate si iarasi timp pierdut. Altfel spus, o eventuala retrimitere in judecata a lui Mihai Chitac, va mai dura luni de zile.

De ce este acuzat Mihai Chitac?

Conform rechizitoriul, in 11 iunie 1990, Ion Iliescu i-a ordonat generalului Mihai Chitac, fost ministru de interne, sa evacueze Piata Universitatii, in care se mai aflau doar cateva zeci de persoane, dupa alegerile din 20 mai 1990. In dimineata de 13 iunie, Politia a retinut 263 de persoane (inclusiv studenti la Arhitectura, care erau in sesiune) si le-au transportat la unitatea militara din Magurele.

Pentru ca nu puteau fi acuzati de nici o infractiune, cateva ore mai tarziu Chitac a ordonat eliberarea lor. Seara, circa 200 de persoane au manifestat in fata Ministerului de Interne, cerand eliberarea celor dusi la Magurele, fara sa stie ca acestia erau deja eliberati. Chitac i-a cerut adjunctului sau Gheorghe Andrita sa le ordone politistilor aflati in sediul Ministerului de Interne sa deschida focul “cu toata taria” impotriva manifestantilor.

Patru ofiteri si doi subofiteri au deschis focul, cu munitie de razboi, in holurile din fata intrarilor in cladirea Ministerului de Interne. Ei au tras incontinuu, foc cu foc, circa 30 de minute. Ulterior, parasutistii de la Buzau au deschis si ei foc de avertisment in apropierea Ministerului de Interne. Urmarea a fost ca patru persoane au fost ucise de cartuse care au ricosat din peretii cladirii si alte trei au fost ranite. Cei sapte nu faceau parte dintre manifestanti, ci se aflau intamplator in zona.

Probe din dosarul lui Chitac care trebuie refacute de procurori

Biroul de Presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a explicat pentru Hotnews.ro ca, in cazul in care dosarul este restituit, procurorul trebuie sa refaca doar actele sale sau expertizele. “Intr-un astfel de caz, trebuie reaudiati martorii, partile vatamate, declaratiile invinuitilor, eventualele expertize etc. Actele oficiale din dosare nu trebuie refacute, pentru ca nu sunt intocmite de procuror, ci de alte institutii”, a explicat procurorul Simona Frolu, de la Biroul de Presa al Parchetului General.

  • Declaratii ale martorilor care au fost prezenti si au avut cunostinta despre evenimentele petrecute la sediul Ministerului de Interne in seara de 13 iunie (militarii care au deschis focul) si declaratii ale martorilor oculari ai evenimentelor petrecute in noaptea de 13/14 iunie 1990 in zona magazinului “Romarta copiilor” (112 persoane)
  • Rapoarte de expertiza medico-legale psihiatrice pentru cei patru ofiteri invinuiti
  • Declaratii de parti civile si parte vatamata (familiile celor patru morti si cei trei raniti – 16 persoane)
  • Declaratiile invinuitilor (4 persoane).