Nicholas Taubman, ambasadorul
SUA la Bucuresti
Foto: DGP, HotNews.ro

Lupta anticoruptie si-a mai redus ritmul, spre bucuria celor care sunt vizati de ea, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman. Si "pestii mari" trebuie bagati la inchisoare, intrucat legea ar trebui sa fie egala pentru toti, indiferent de cata influenta si bani ai, a mai spus ambasadorul.

Informatia pe scurt:

  • Statele Unite fac tot posibilul sa ajute Romania in pregatirea pentru intrarea in Programul Visa Waiver. Ambasadorul Nicholas Taubman recunoaste ca nu toti cei care aplica pentru viza primesc o explicatie cand sunt respinsi, dar ei pot aplica din nou, daca indeplinesc conditiile.
  • SUA nu intentioneaza sa deschida consulate si in alte orase mari din Romania
  • In cazul Teo Peter, vor exista in curand rezultate. Insa ambasadorul american nu a putut preciza care sunt ele, intrucat deciziile se iau la Washington.
  • Oamenii de afaceri americani sunt interesati sa investeasca, dar vor siguranta unui climat de afaceri lipsit de coruptie
  • Fost om de afaceri, ambasadorul Taubman considera Romania o tara buna in care sa investeasca.
  • Costurile la autostrada Transilvania se inscriu in termenii contractului incheiat de actualul Guvern cu compania Bechtel.

Reporter: Excelenta, mandatul dvs. se va termina in curand. Inainte de inceperea lui, in audierea din Senatul american, ati spus ca obiectivele dvs. sunt petrolul caspic, democratizarea regiunii Marii Negre, sprijinirea luptei anticoruptie si adoptiile de copii romani de catre cetateni americani. In ce masura ati reusit sa va indepliniti aceste obiective?

Nicholas Taubman: Cand am venit in Romania nu am fost pe deplin constient despre problemele de aici. Am citit mult, am auzit multe, am vorbit cu colegul meu, ambasadorul roman la Washington, care la acea vreme era Sorin Ducaru, si am crezut ca stiu destul de multe despre Romania. Dar dupa ce am venit aici lucrurile s-au schimbat, iar acum – dupa aproape trei ani de cand sunt in Romania – pot spune ca ele s-au schimbat destul de mult. Asa ca scopurile s-au schimbat, unele au fost posibile, altele imposibile.

Reporter: Ce ati descoperit aici si nu v-ati fi asteptat?

Nicholas Taubman: Velocitatea economiei, ritmul rapid al schimbarii, marea sofisticare a Guvernului, a romanilor, a votantilor, constientizarea rolului tarii lor, a locului ei in lume si in Europa si asta s-a intamplat ca o consecinta a integrarii in NATO si in special in UE.

„Tot ce am spus am spus-o in calitate de prieten al Romaniei”

Reporter: Dar ati observat si probleme si ati vorbit despre ele, atragandu-va critici dure ale oficialilor romani, ale presedintelui Camerei Deputatilor, dar si ale premierului. Veti continua, in ciuda unor astfel de reactii, sa indicati probleme ale sistemului, legilor si clasei politice din Romania?

Nicholas Taubman: Sper ca da. Pentru ca am ajuns sa tin la romani. Romanii sunt oameni foarte calzi si primitori cu mine si cu sotia mea. S-au intamplat multe lucruri si tot ce am facut am facut-o in calitate de prieten al Romaniei. Cand mi se va termina mandatul voi iesi din corpul diplomatic, nu voi fi promovat de aici. Am incercat doar sa fac tot posibilul pentru a fi parteneri mai puternici, iar Romania sa aiba o democratie puternica. Acestea au fost lucrurile importante pentru mine.

Reporter: Ati remarcat in ultima vreme astfel de chestiuni asupra carora sa fie nevoie sa atrageti atentia?

Nicholas Taubman: Romania a fost in comunism, sub conducerea lui Ceausescu, timp de 50 de ani. Nu a fost o tara vest-europeana, care timp de 50 de ani sa fi avut o economie de piata si democratie care sa o ajute sa-si dezvolte potentialul. E o tara care are un potential urias, cel mai mare potential din Balcani, ca sa fiu direct. De asta cred ca e cea mai mare nevoie, iar Romania e pe cale sa o faca.

Constitutia apartine cetatenilor ei, ea trebuie sa fie vie si sa se adapteze nevoilor lor

Reporter: Ati spus intr-un interviu ca Romania are o constitutie care nu e suficient de puternica pentru a sustine o democratie puternica. De curand presedintele Basescu a infiintat o comisie de revizuire a Constitutiei. Cum vedeti o astfel de masura?

Nicholas Taubman: Constitutia unei tari apartine cetatenilor ei. Cred cu tarie ca acestia ar trebui sa spuna ce trebuie revizuit, sa spuna cum vor sa fie Constitutia. Dar nu e un lucru usor de facut. E nevoie de multe deliberari, este nevoie de mult timp. Romania are o democratie puternica, nu am vrut niciodata sa las impresia ca e altfel. Constitutia trebuie sa fie un lucru viu si trebuie sa se adapteze nevoilor oamenilor si tarii. Dar numai prin indicatiile oamenilor tarii prin reprezentantii alesi. Spre asta tintesc, spre o democratie puternica in Romania, cu institutii puternice create si sustinute de Constitutie.

Reporter: Credeti ca institutiile romanesti trebuie sa fie mai puternice?

Nicholas Taubman: Asta depinde de romani si ele trebuie sa fie exact cum isi doresc ei. Dar, in final, majoritatea oamenilor se gandesc la propriul interes, si vor sa aiba drepturi si posibilitatea de a face in tara lor ceea ce isi doresc. Si trebuie sa fie capabili sa faca.

Lupta impotriva coruptiei si-a incetinit ritmul

Nicholas Taubman crede ca lupta
impotriva coruptiei a stagnat
Foto: DGP, HotNews.ro

Reporter: Excelenta, unul dintre obiectivele dvs. enuntate a fost sprijinirea luptei anticoruptie din Romania. Luna viitoare, Comisia Europeana va prezenta raportul pe justita din Romania si exista deja semnale ca exista o nemultumire provocata de lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Cum vedeti dvs. lupta anticoruptie din Romania?

Nicholas Taubman: Nu stiu faptele la care se vor referi cei care intocmesc raportul. Nu stiu ce va spune raportul. Insa, in orice caz, pot spune ca lupta impotriva coruptiei in Romania si-a incetinit ritmul, sunt foarte multe de facut. Trebuie sa va alegeti obiectivele si sa va concentrati pe ele. Lupta impotriva coruptie si-a incetinit ritmul.

Reporter: Cand s-a intamplat asta?

Nicholas Taubman: Cred ca s-a intamplat cand o multime de alte lucruri au deturnat atentia Guvernului si a populatiei. Iar oamenilor corupti nu le pare rau sa constate aceasta situatie. Raportul Comisiei Europene va aduce in atentie anumite lucruri si nu stiu care sunt ele, dar stiu ca exista coruptie peste tot. In toate tarile, si in Statele Unite. Presedintele Bush mi-a spus cand a fost aici, in fata presedintelui Basescu, ca trei congresmeni care l-au sustinut in mod constant in primii sase ani ai mandatului sunt acum in inchisoare pentru coruptie.

Reporter: Exact, sunt in inchisoare.

Nicholas Taubman: Da, sunt in inchisoare si asta e important, pentru ca asta iti spune ca, in calitate de cetatean, daca esti corupt si gresesti, mergi la inchisoare. Repede, nu peste cinci ani sau poate niciodata. Si ne laudam cu sistemul nostru care ii baga pe infractori la inchisoare. Daca nu se intampla asta, atunci oamenii pot spune: stim ca exista un peste mare in tara asta care ia toti banii, noi de ce nu am face la fel? Trebuie sa rezolvati situatiile de coruptie printr-un set de legi specifice. Legea nu tine cont de cine esti si cata influenta, cati bani ai.

Oamenii de afaceri americani vor sa investeasca in Romania, dar sa aiba garantia unui bun climat de afarceri fara coruptie

Reporter: Ati facut acum cateva luni un tur prin America in care le-ati prezentat oamenilor de afaceri americani oportunitatile economiei romanesti. Sunt dispusi sa investeasca in Romania, sunt preocupati de coruptie?

Nicholas Taubman: Nu, nu au pus in mod special aceasta intrebare. Dar vorbesc cu alti oameni de afaceri care sunt aici. Exista o retea informala a oamenilor de afaceri americani din Romania. Este esential pentru ei sa auda ca, daca vii in Romania, legal esti tratat cu corectitudine. Dar daca aud si vad ca intregul caz a fost deja judecat chiar dinainte sa intre in sala sa-si pledeze cauza, atunci nu vor veni. Pur si simplu nu vor veni. Pentru ca nici o suma de bani nu este prea mare ca sa compenseze asta. Tocmai de aceea trebuie acordata atentie unor astfel de lucruri. Si asta este o parte a luptei anticoruptie. Oamenii de afaceri americani vin aici, sunt entuziasti, vor sa fie aici si vor sta aici daca sunt tratati cu corectitudine si vor vedea ca regulile sunt aceleasi pentru toti.

Reporter: Spuneati ca nu v-au intrebat despre coruptie. Care au fost chestiunile care i-au interesat?

Nicholas Taubman: Au vrut sa stie care este climatul de afaceri din Romania, daca guvernul intervine cu o mana puternica in economie, daca impune niste restrictii cand vii sa faci afaceri in Romania. Au vrut sa stie daca pot exporta in Europa Occidentala sau in est, in tarile din Caucaz si din regiunea Marii Negre, au vrut sa stie costurile unei afaceri aici, care este situatia fortei de munca, daca oamenii vor munci cu onestitate pentru un salariu corect. Cam astea sunt lucrurile despre care au vrut sa stie. Daca se intampla sa nu fie tratati corect de sistem, daca sunt nedreptatiti, afla mult mai repede decat as putea eu, ca ambasador, sa le spun. Nu ar veni aici daca ar sti ca exista acest risc. Treaba mea aici este sa ma asigur – in calitate de outsider- ca oamenii de afaceri care vin aici sunt tratati corect.

Reporter: Este o ideea pe care o subliniati. Au auzit cumva contrariul, prin acea retea informala de oameni de afaceri?

Nicholas Taubman: Cand oamenii de afaceri nu se plang de ceva anume, inseamna ca nu au probleme. Iti spun despre lucruri cu care se confrunta si iti cer sa le rezolvi. Dar asta nu s-a intamplat.

Reporter: Ce sectoare ale economiei i-au interesat?

Nicholas Taubman: Toate. Cand ambasadorul Vierita le-a vorbit, a avut un discurs foarte bun. La sfarsitul discursului a spus: „Vreau sa stiti cu totii ca sunt 32 de miliarde de euro care asteapta sa fie cheltuiti si pe care ii primim de la Uniunea Europeana pentru infrastructura, business in care activati voi”. Si au auzit foarte clar acest lucru, va spun. Au inteles ca tara are nevoie de o serie de lucruri si ei se pricep sa le faca mai bine decat oricine.

Reporter: S-a materializat vreunul din contactele stabilite atunci? Asteptam alti mari investitori americani in Romania, comparabili cu Ford, Smithfield sau Emerson?

Nicholas Taubman: Nu stiu si chiar daca as sti, probabil ca nu v-as spune. Pentru ca atunci cand vin sa studieze oportunitatile de investitii, cer confidentialitate. Vin oameni de afaceri tot timpul, serviciul nostru comercial directioneaza companiile aici in Romania si nu dau informatii decat catorva oameni din Ambasada si nu in mod necesar mie. Si inteleg pentru ca este nevoie de confidentialitate pana cand iau o decizie.

Ca om de afaceri, Taubman ar alege Romania pentru investitii

Reporter: Inainte sa deveniti ambasador ati fost un om de afaceri de succes. In plus, stiu ca aveti investitii in Europa. Dupa ce nu veti mai fi ambasador, cand va trece perioada in care va este interzis sa faceti afaceri in Romania, veti investi aici?

Nicholas Taubman: Da, ma gandesc sa investesc. Nu mi se permite acum sa investesc in Romania, nu mi se permite nici macar sa ma intereseze asta. Este o anumita perioada de timp de timp – nu stiu cat tine, cand se va termina – in care nu am voi sa ma intorc sa fac investitii. Dar am investit in tari precum Romania si Romania va fi un bun candidat pentru investitiile mele.

„Am investit in tari precum Romania si Romania va fi un bun candidat pentru investitiile mele”.

Nicholas Taubman

Reporter: In ce sectoare v-ati pune banii?

Nicholas Taubman: Sunt multe lucruri aici, e greu sa alegi. Am adus in urma cu doi ani un grup de oameni de afaceri, investitori, prieteni de-ai mei din Virginia. Au vrut sa vina sa faca afaceri atunci. Si au vazut ca foarte interesante sunt constructiile, agricultura – daca o faceti bine -, cred ca orice in infrastructura va fi de succes, cred ca imbunatatirea asistentei si serviciilor medicale sunt necesare si sunt oportunitati in acest domeniu. Dar cred ca totul depinde de mediul de afaceri pe care il creeaza guvernul. Ramane de vazul, sunt foarte multe oportunitati aici.

Reporter: Spuneati de mediul pe care il creeaza guvernul. Care credeti ca ar fi capcanele pe care trebuie sa le evite Guvernul – mai ales anul acesta, un an electoral – ca sa nu prejudicieze cresterea economica si dezvoltarea Romaniei?

Nicholas Taubman: Nu exista niciun motiv pentru care Romania sa fie diferita de alte democratii intr-un an electoral si guvernul sa nu faca ceea ce vor alegatorii. Cat despre capcane... nu stiu: pot tine de politici fiscale, de politici sociale. Toti candidatii in alegeri sunt romani si vor trebui sa traiasca aici si dupa alegeri. Asa ca nu ii vad sa faca ceva sinucigas. Pe de alta parte, multi oameni nu crediteaza alegatorii, dar ei sunt foarte, foarte inteligenti. Si vad prin politicieni si prin administratii. Si stiu ceea ce e bine pentru ei.

Alegerile locale au fost o buna demonstratie de democratie

Reporter: Tocmai am avut alegeri locale si au existat atat de multe suspiciuni de frauda, au fost anulate alegeri si organizate din nou. Cum ati vazut dvs. aceste alegeri?

Nicholas Taubman: Am auzit de o situatie in care nu toti cetatenii care aveau drept de vot au putut vota pana la momentul inchiderii urnelor si s-a decis repetarea alegerilor. Cred ca asta e o buna demonstratie de democratie. Oricine a incercat sa triseze, a cazut victima, a fost el pacalit. Pentru ca atunci cand s-au repetat alegerile au fost multe forte de ordine si le-a fost imposibil sa miste. Te astepti si la astfel de lucruri cand sunt atat de multe in joc, precum alegerile. Dar important este cum este administrata o astfel de situatie, asta face diferenta.

Reporter: Credeti ca autoritatile au tratat bine situatia?

Nicholas Taubman: Da, absolut. Cineva a spus ca exista o problema si altcineva a rezolvat-o. As spune ca lucrurile au mers bine.

Relatia dintre tarile noastre este foarte buna, exista un parteneriat foarte strans. Totusi, exista si cateva chestiuni sensibile si despre ele as vrea sa va intreb in continuare.

Reporter: O chestiune care ii intereseaza pe romani este ridicarea vizelor pentru SUA. Stim ca Romania nu va fi inclusa in Programul Visa Waiver in curand. Au existat voci care au spus ca eliminarea vizelor depinde de reluarea adoptiilor copiilor romani de catre cetateni americani. Cum raspundeti unei astfel de ipoteze?

Nicholas Tubman: In mod categoric nu este cazul. Au fost oameni care au vrut sa lege cele doua chestiuni, dar nu este cazul. Eu cred ca cele doua chestiuni sunt separate si nu trebuire folosita una dintre ele pentru obtinerea celeilalte. Daca este un lucru dorit, se va rezolva individual.

Visa Waiver a fost un subiect intens discutat in intalnirile dintre presedintele Bush, presedintele Basescu si premierul Tariceanu. Suntem foarte constienti de importanta subiectului si vrem sa subliniem doar cateva lucruri: Congresul stabileste regulile si nu vreau sa pasez vina si sa spun e vina lui, nu a noastra (n.r. a administratiei prezidentiale). Nu este cazul. Dar acestea sunt regulile si trebuie sa ne supunem lor. Trebuie sa lucram impreuna cu Ministerul roman al Afacerilor Externe si serviciul consular pentru ca Romania sa fi mai pregatita si mai aproape de faza finala, iar Statele Unite vor sa ajute Romania in acest sens. Am decis crearea unor grupuri de lucru comune. Am vazut masuratorile si nici una nu conteaza. Multi spun ca e vorba despre rata de respingere, dar nu e doar asta.

Aplicantii pentru viza primesc, in general, o explicatie privind respingerea, dar nu se pot face minuni pentru obtinerea vizei

Reporter: Rata de respingere este insa foarte mare.

Nicholas Taubman: Dar nu e doar asta. Da, aproape o treime dintre aplicatii sunt respinse. Dar astea sunt lucruri care se schimba in timp. De cand Romania a aderat la UE, aproape orice roman care are un pasaport pe care scrie Romania poate calatori liber in Europa. In curand, Romania va intra in spatiul Schengen. Imediat ce ati intrat in Europa portile vi s-au deschis si multi oameni isi spun ca nu vor sa mearga in SUA, cand e mult mai usor si mai aproape sa calatoreasca in Europa. Multi oameni au mers in alte locuri decat in SUA . Un procent – fie ca e al respingerii sau al sederii peste termenul convenit – depinde de cei care au mers inainte.

Printre alte lucruri, le spunem celor care nu se califica de ce nu se califica si ce trebuie sa faca pentru a se califica in a obtine viza. Asa ca lucram indeaproape in toate privintele, sa ne asiguram ca Visa Waiver este o posibilitate intr-un viitor nu prea indepartat.

Reporter: Rata de respingere este foarte mare, 37,7% in 2007 fata de 10%, maximul admis de legislatia americana. Si apare firesc intrebarea: de ce este atat de mare?

„ Nu se pot face minuni pentru a primi viza de SUA.”

Ambasadorul SUA

Nicholas Taubman: Luati situatia ca pe un intreg, motivele sunt numeroase si cred ca noi le spunem oamenilor care sunt conditiile pentru a se califica. Le spunem ce trebuie sa faca ca sa obtina viza. Luam fiecare caz in parte si il evaluam. Si astfel cred ca aplicam legea in mod corect. Daca esti respins, ai posibilitatea de a aplica din nou, dar - inainte de a face asta - trebuie sa stii de ce ai fost respins. Iar consulul care se afla in fata ta iti va spune de ce ai fost respins. Uneori situatia se poate rezolva, alteori nu.

Reporter: Ceea ce imi spuneti este ca fiecare aplicant primeste o explicatie? Fiindca multi dintre cititorii care v-au adresat in avans intrebari pe site reproseaza lipsa unei explicatii atunci cand sunt respinsi.

Nicholas Taubman: Unii primesc o explicatie, altii nu.

Reporter: Mai mult, autoritatile romane au reprosat si ele lipsa de transparenta, spunand ca – daca nu stiu de ce rata de respingere e atat de mare – nu vor sti ce sa faca pentru a o reduce. Li se spune aplicantilor de ce mai e nevoie la dosar, sau ce ar trebui sa contina el pentru a primi viza?

Nicholas Taubman: Nu se pot face minuni pentru a primi viza.

Reporter: Dar macar li se pune exact de ce nu o primesc?

Nicholas Taubman: Nu in amanunt, nu in amanunt, pentru ca, de obicei, este o coada lunga in spatele unui aplicant si oamenii care stau la rand se intreaba de ce dureaza atat. Incercam sa fim expeditivi, dar in acelasi timp, sa oferim si niste raspunsuri la intrebari. Exista o modalitate usoara de a spune „nu”? Nu exista si credeti-ma, ne luptam cu fiecare in parte si am prefera mai degraba sa va vedem inclusi in Programul Visa Waiver decat in afara lui. Si vom munci din greu sa indeplinim asta.

Reporter: Ati spus ca includerea in PVW depinde si de romanii care au primit deja viza, ca influenteaza si rata celor care raman peste perioada pentru care au primit viza sau pentru cei ce muncesc ilegal. Aveti cifre referitoare la romani?

Nicholas Taubman: Nu avem statistici in privinta asta. Suntem in faza de realizare a unor astfel de statistici ca sa putem identifica segmente si sabloane. Probabil vom gasi caracteristici comune. O persoana de 75 de ani nu va merge in SUA sa caute un loc de munca in constructii.

Reporter: Stim ca exista o taxa atunci cand aplici pentru viza, iar unul dintre cititorii nostri vrea sa stie cat are de castigat Ambasada de pe urma acestei taxe?

Nicholas Taubman: Nimic. Banii merg in SUA. De fapt, Congresul sustine ca activitatea consulara – care se refera si al cetatenii americani care au nevoie de asistenta in strainatate – este costisitotare. In plus, ganditi-va ca un cetatean american care isi pierde pasaportul in strainatate trebuie sa plateasca mai mult decat platiti pentru o viza de SUA. In orice caz, Congresul spune ca este nevoie sa se plateasca pentru serviciile consulare, iar costul acestora a crescut substantial dupa 11 septembrie.

Adoptiile unor copii romani de catre cetateni americani au fost o chestiune inchisa odata cu adoptarea unei noi legi in Romania

Reporter: Am inteles ca eliminarea vizelor nu are legatura cu interzicerea adoptiilor internationale a copiilor din Romania. Dar dvs. v-ati stabilit aceasta ultima chestiune drept obiectiv, inainte de venirea la Bucuresti. L-ati discutat cu autoritatile romane, in conditiile in care UE ne-a cerut sa interzicem adoptiile internationale?

Nicholas Taubman: Cand am venit aici acum trei ani, chestiunea adoptiilor internationale se referea la un numar de copii din orfelinatele romanesti care au fost promisi unor familii americane. Acestea nu numai ca au venit aici si i-au vazut in orfelinate, dar i-au sustinut financiar ani de zile, ca sa ii poata lua in caminele lor primitoare, pentru a fi sanatosi, pentru a-i educa si a avea o viata mai buna. Si erau acei „copii pe teava” (pipeline children - formularea originala), promisi spre adoptie inainte de intrarea in vigoare a legii.

Legea a fost adoptata, la cererile Uniunii Europene, si a fost pusa in practica. Cineva ca mine nu poate veni sa spuna: ignorati legea. N-am spus niciodata asa. Am spus doar ca acei copii promisi in perioada 2001-2005 unor familii americane, cred ca erau aproape 100, sa fie dati acestor familii. Guvernul roman a spus ca nu s-a promis acest lucru si ca nu vor exista adoptii internationale. Si nu au existat. Acei copii au fost dati in ingrijirea unor asistenti sociali sau au fost adoptati. Situatia a fost foarte complexa. Acum, acei copii sunt membri ai unor familii, sau sunt in orfelinate sau au ajuns la majorat. Din diferite motive, „copiii pe teava” s-au disipat in diverse directii. Iar cu noua lege in vigoare, n-a mai fost nimic de spus. E o lege interna si trebuie respectata si nu pot spune eu ca e o lege proasta. Este lege si atunci ne-am oprit.

Costurile suplimentare la autostrada Transilvania au fost prevazute in contract

Reporter: Costurile la autostrada Transilvania au crescut de la 2 miliarde de euro la 5 miliarde si au existat discutii privind aceste costuri, dar si perioada de executie.

Nicholas Taubman: Nu uitati ca actualul Guvern al Romaniei a semnat contractul cu firma Bechtel. Vechiul contract a fost abrogat si Romania i-a transmis firmei Bechtel ca vrea unul nou. „Ce ati vrea sa stipuleze”, a intrebat Bechetel si, in principal, a facut exact ce si-au dorit autoritatile romane. Daca ati fi vrut sa va construiti o casa in 2004 si ati fi vrut sa fie gata in 2012-2013 nu cred ca ati fi primit un pret ferm al materialelor de constructie. In timp, ele sunt influentate de inflatie, iar acum este mai mare decat s-a asteptat, asa ca toate materialele de constructie ale autostradei sunt acum mai scumpe. Iar asta s-a stipulat in contract. Autostrada se inscrie in costurile stipulate in contract si in termene, daca e o prelugire dupa 2012, pana in 2013 va fi in mod cert terminata. Pentru ca aproape un an nu s-a lucrat la autostrada. In mod sigur ea va fi terminata pana in 2013 si sunt increzator ca primii 25 de kilometri vor fi dati in folosinta in 2008.

In curand, vor exista rezultate concrete in cazul Teo Peter

Ambasadorul SUA
Foto: DGP, HotNews.ro
Reporter: O alta chestiune sensibila este cazul Teo Peter. Familia acestuia s-a simtit insultata de compensatia decisa de tribunalul american. Chestiunea a fost discutata in intalnirea presedintilor Bush si Basescu din aprilie. La ce sa ne asteptam de la partea americana? Cand va putea fi inchis acest caz, intr-un mod convenabil tuturor partilor?

Nicholas Taubman: Pentru noi este un subiect foarte dureros. Este probabil cel mai nefericit eveniment din istoria noastra de la revolutia din '89 incoace. Nu ar fi trebuit sa se intample. Si am luat toate masurile posibile sa nu se mai intample niciodata asa ceva. Si avem reguli foarte stricte in aceasta privinta pentru americanii care lucreaza pentru Ambasada americana. Este un subiect la care am lucrat mult, probabil singura chestiune bilaterala dureroasa. Spre ca facem progrese si ca vor exista rezultate foarte curand.

Reporter: Concret, la ce ne asteptam?

Nicholas Taubman: Nu stiu, este o chestiune de care ne ocupam in Washington, nu in Bucuresti. Si se va decide intre familia lui Teo Peter si guvernul nostru in Washington.

Razboiul impotriva terorismului nu este doar un razboi Americii, ci si al Romaniei

Reporter: Un soldat roman a murit acum doua saptamani in Afghanistan. Multi spun ca Irak si Afghanistan nu sunt razboaiele Romaniei si se intreaba ce cautam acolo, de ce un numar atat de mic de militari cati are Romania in teatrele de operatiuni este atat de important pentru Statele Unite?

Nicholas Taubman: In primul rand vreau sa imi exprim condoleantele, tristetea si regretele familiei soldatului Claudiu Marius Covrig. Este o mare pierdere. Pierderea oricarei persoane in acest razboi trebuie luata foarte in serios si este foarte importanta. Vrem sa transmitem asta familiei.

Razboiul impotriva terorismului nu este doar razboiul Statelor Unite. Si el se da in mai multe locuri. In Irak a fost vorba despre o tara care isi teroriza vecinii. Saddam Hussein a fost un dictator care nu a ezitat sa foloseasca gaze toxice sa ucida sate intregi. El reprezenta instabilitatea in regiune si a fost un finantator, daca nu adapostea teroristi in

In Irak si Afghanistan, Romania isi respecta angajamentele luate in fata Aliatilor.

Nicholas Taubman

tara sa, al terorismului. De aceea credem ca lupta cu terorismul nu este doar un razboi al Americii, ci pentru intreaga lume, de-asta vorbim despre razboiul global impotriva terorii.

In Afghanistan, talibanii au dominat acea tara care era o dictatura, care oprima femeile, in care existau executii publice. Si au decis sa atace Statele Unite si a devenit o chestiune a NATO. Iar articolul 5 spune ca un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor. Si au incercat sa ii atace pe toti, in Spania, in Londra, Moscova, ucigand copii, femei si copii si trebuia facut ceva. Obligatiile Romaniei ca membru al NATO sunt fata de partenerii ei. Romania este chiar la granita de est a Aliantei, este aproape de Orientul Mijlociu. Este cea mai lunga granita a UE. Se intampla multe lucruri aici, care nu se intampla in Franta sau Danemarca, si este un trafic intens, vin multi nedoriti. (...)Este o problema pe care o vom avea ani de-acum incolo, iar Romania si-a respectat obligatiile.

Excelenta, cititorii HotNews.ro v-au adresat o serie de intrebari pe site, din care am selectat o parte. Marea majoritate s-au referit la chestiunea vizelor, si sper sa fi primit mai sus rapunsurile dorite, insa ei sunt interesati si de alte chestiuni.

Reporter: Se va schimba relatia dintre tarile noastre odata cu schimbarea administratiei de la Washington? La ce sa ne asteptam de la noua administrati?

Nicholas Taubman: Cred ca nu conteaza cine va conduce noua adminsitratie sau din cine este format Congresul, care e la fel de important. Administratiile pot trece, relatiile raman. Romanii vor ramane partenerii nostri puternici indiferent cine va fi la conducere. Cred cu sinceritate asta.

Reporter: Raspunsul se aplica si pentru Romania? Un cititor va intreaba daca buna relatie cu SUA este conjuncturala si ce se va intampla daca presedintele Basescu nu va fi reales in 2009.

Nicholas Taubman: Nu putem specula referitor la ce se va intampla in Romania, dar noi cunoastem un bun prieten cand il vedem. Noi avem doi candidati experimentati, amandoi vin din Senat, amandoi au experienta in Comisia de relatii externe si au o foarte buna idee despre faptul ca Romania este un bun partener al SUA.

Reporter: Au SUA in vedere deschiderea unor consulate in orase mari ale Romaniei, vrea sa stie un alt cititor?

Nicholas Taubman: Am redus numarul consulatelor pe care le-au avut SUA. Oriunde exista un computer reusesti sa afli informatia de care ai nevoie. E adevarat ca trebuie sa vii la Bucuresti sa iei viza, iar daca stai in Cluj, Oradea sau Iasi nu e atat de aproape. Dar este mult mai usor acum decat inainte, cu telefoanele si internetul. Practic, afli la telefon sau de pe internet tot ce ai nevoie pentru dosarul de viza, iar obtinerea ei necesita doar o singura calatorie.

Reporter: Un cititor care lucreaza in armata va intreaba ce credeti ca ar trebui facut pentru ca romanii sa isi sustina militarii care lupta in teatrele de razboi la fel cum sunt sustinut militarii americani prin programul Support Our Troops.

Nicholas Taubman: Cred ca militarilor care lupta in Irak si Afghanistan li se acorda intreaga atentie. Sunt vizitati frecvent de ministrul Apararii, de premier, de presedintele Basescu, toti au fost in Kosovo, Afghanistan si Irak. Simpla prezenta a acestora intr-o zoina de razboi pentru a le multumi si pentru a le spune ca munca lor acolo este apreciata si ca si-o fac atat de bine este de mare ajutor. Cred ca mai degraba decat sa organizam parade pentru soldatii care se intorc acasa, este mai important sa le spune acestor oameni cand vin acasa ca le apreciem munca si ca le multumim.

Ei pot fi recompensati in diferite feluri. In SUA ti se ofera ajutor sa faci studii superioare si exista un program care a educat mii de soldati. Este o modalitate de a spune multumesc, chiar daca e o armata de voluntari. Si cred ca si Romania isi arata aprecierea pentru militari, nu cred ca paradele militare sunt mai folositoare decat ajutorul pentru a face o facultate si a fi mai bine pregatit pentru a obtine o slujba mai buna, cred ca asta cauta.

Reporter: Cred ca cititorul nostru se referea la populatie, in special, care pare sa-si aminteasca de militarii din razboaie doar cand este ucis vreunul dintre ei.

Nicholas Taubman: Da, dar nici populatia americana nu isi sustine atat de mult trupele. Si chiar daca ii dezaproba pentru ca lupta acolo, nu inseamna ca nu trebuie sa aprecieze prin ce trec. Ar trebui sa spuna multumesc, cel putin.

Reporter: Un alt cititor intreaba cum pot SUA sa asigure accesul mai usor al studentilor romani la universitatilor americane?

Nicholas Taubman: Stiti ca exista bursele Fulbright si o comisie Fulbright, un board alcatuit din cativa americani, dar majoritatea romani, care cauta studenti care sa studieze un an in Statele Unite sau sa predea in SUA. Acopera un spectru larg al educatiei si a trimis multi studenti romani in SUA. Pe de alta parte, vin si studenti americani in Romania. Dar sunt incantat de romanii care merg in Statele Unite.

Este si un site www.fulbright.ro, unde sunt toate conditiile pentru a obtine o astfel de bursa si ii incurajez pe studenti sa aplice. Am vazut bursieri Fulbright peste tot si primul lucru pe care mi-l spun e ca au beneficiat de o astfel de bursa. Si ma bucur, intrucat sunt oameni – nu numai studenti – care si-au intrerupt carierele pentru o astfel de bursa. Dar au avut posibilitatea sa traiasca in alta tara, sa aiba alte experiente si sa se intoarca cu aceste experiente.

Reporter: In final, un alt cititor va intreaba cum incurajeaza Statele Unite parteneriatul cu ONGurile din Romania?

Nicholas Taubman: Exista un program inainte ca Romania sa devina membru al UE, al Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID). Avea scopul de a planta semintele democratiei. Acum, USAID a plecat, pentru ca sunteti membru al UE. Dar acordam mici granturi, small democracy grants, 5000 sau 25000 pentru multe ONGuri in aceasta tara. Prezinta un caz, indiferent de proiectul pe care-l au, si le primesc.