CSAT a aprobat miercuri numarul fortelor si mijloacelor Armatei Romaniei ce vor fi puse la dispozitie in anul 2009 pentru a participa la misiuni in afara teritoriului statului roman. Fata de anul 2008, in anul 2009, fortele Armatei Romaniei ce pot participa la misiuni externe se diminueaza cu 541 de militari, informeaza un comunicat al Presedintiei.

In cadrul sedintei, ministrul internelor si reformei administrative a prezentat o informare cu privire la riscurile si vulnerabilitatile inregistrate la frontierele tarii, cu privire la fenomenul contrabandei si al fraudelor vamale, traficul cu autoturisme furate si traficul ilegal cu armament.

De asemenea, CSAT a aprobat propunerea MIRA de participare cu 15 politisti la misiunea O.N.U (misiunea MONUK) din Republica Democrata Congo.Costurile participarii celor 15 politisti romani la misiune vor fi suportate de catre Natiunile Unite.

Coridoarele pan-europene IV si IX, considerate prioritati nationale si europene

CSAT a aprobat, tot miercuri, o hotarare conform careia coridoarele rutiere si feroviare pan-europene IV si IX sunt considerate prioritati nationale si europene.

"La solicitarea Presedintelui, membrii CSAT au adoptat hotararea conform careia coridoarele rutiere si feroviare pan-europene nr. IV (Nadlac/Curtici – Deva – Sibiu – Pitesti – Bucuresti – Constanta) si nr. IX (Ungheni Prut/Albita – Iasi – Pascani – Bacau – Focsani – Buzau – Ploiesti – Bucuresti – Giurgiu) sunt considerate prioritati nationale si europene. Presedintele Romaniei a precizat, totodata, ca intarzierile in finalizarea acestor doua coridoare de transport au impact negativ asupra competitivitatii companiilor romanesti pe piata Uniunii Europene", se mai arata in comunicatul Presedintiei.