Autoritatile americane au inculpat doua persoane, intre care si un roman, pentru conspiratie in vederea exportarii catre Iran de piese de schimb pentru avioanele de lupta de tip F-14 si alte echipamente militare, incalcand astfel embargoul impus de Washington, au declarat procurorii citati de Reuters.

Traian Bujduveanu, in varsta de 53 de ani, si Hassan Saied Keshari, de 48 de ani, proprietari ai unor companii in SUA, au primit comenzi prin e-mail direct din Iran, apoi au procurat si livrat piesele de schimb prin intermediul unor firme din Dubai, potrivit anchetatorilor.

Ambii inculpati sunt cetateni americani naturalizati, Kesharii fiind originar din Iran iar Bujduveanu din Romania, spun procurorii.

"Ei sunt acuzati ca au ajutat Iranul in consolidarea armatei sale prin export ilegal de piese de schimb militare fabricate in SUA", a declarat procurorul Alexander Acosta intr-o conferinta de presa la Miami.

Niciunul dintre inculpati nu detinea licente de export. Ei ar fi procurat si exportat piese de schimb pentru elicopterul de atac de tip AH-1 si cel de transport de tip CH-53, precum si pentru avionul de vanatoare de tip F-14, incalcand regimul armelor si embargoul impus Iranului.

Keshari, proprietarul companiilor Novato si Kesh Air International din California, si Bujduveanu, proprietarul companiei Orion Aviation din regiunea Plantantion, din statul Florida, arestati la sfarsitul saptamanii trecute, fusesera prezentati, ieri, in fata unui judecator federal.

Daca sunt gasiti vinovati, cei doi risca pana la 20 de ani de inchisoare si amenzi de circa un milion de dolari, mai scrie sursa citata.