Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, e de parere ca ar trebui organizata o dezbatere publica pe tema intreruperii de sarcina, la doar o zi dupa ce comisia de etica a Maternitatii Cuza Voda din Iasi a decis ca intreruperea unei sarcini de 20 de saptamani la o o fetita de 11 ani, care a fost violata de unchiul ei, ar pune in pericol viata tinerei, transmite NewsIn.

Nicolaescu vrea sa se stabileasca pana la ce varsta de sarcina se pot face avorturi.

Medicii din Piatra Neamt, localitatea unde traieste fata, au recomandat intreruperea sarcinii, considerand ca fata este prea mica, insa doctorii din Iasi s-au opus acestei decizii.

"Atunci cand s-a creat legea in Romania, nimeni nu s-a gandit ca se poate ajunge si la asemenea situatii. Poate ca ar trebui sa facem o modificare legislativa, in sensul de a se permite legal interventia medicului, in sensul de a intrerupe o sarcina, chiar daca ajunge o forma foarte evoluata, in care fatul poate fi viabil. Ar trebui facuta o dezbatere publica, sa vedem ce zic si cetatenii Romaniei, ce zice Biserica, ce zic politicienii. Toti la un loc trebuie sa participam, sa gasim o solutie. Dar aceasta latura de modificare legislativa trebuie sa fie parte a societatii romanesti, nu a unuia sau altuia”, a declarat ministrul Sanatatii.

Eugen Nicolaescu a precizat ca nu contesta decizia medicilor de la Iasi, care au hotarat ca fetita de 11 ani insarcinata sa duca sarcina pana la capat, si, ca ministru, considera solutia legala.

Ministrul a apreciat ca, dupa decizia medicilor de la Piatra Neamt de intrerupere a sarcinii, s-a optat si pentru opinia comisia de la Iasi „deoarece s-a considerat ca aceasta este apta sa emita o decizie concludenta si care sa fie si respectata". Membrii acestei comisii au decis pastrarea sarcinii, afirmand ca o intrerupere ar pune in pericol viata tinerei.

Fetita de 11 ani, violata de unchiul de 19 ani

Cel mai probabil, copilul se va naste prematur si va fi necesara recurgerea la cezariana, considera medicii. Investigatiile efectuate pana in prezent arata ca pruncul, de sex feminin, este perfect sanatos.

Fetita a fost adusa la spital, de familie, in urma cu doua saptamani, dupa ce s-a plans ca are dureri abdominale, iar medicii au constatat ca este insarcinata.

Politistii nu au reusit inca sa-l prinda pe unchiul minorei, iar procurorii au propus marti Tribunalului din Piatra Neamt ca tanarul de 19 ani sa primeasca mandat de arestare in lipsa.

Codul penal prevede ca o sarcina poate fi intrerupta pana la 14 saptamani. Dupa aceasta perioada, sarcina poate fi intrerupta doar daca fatul prezinta malformatii sau viata mamei este in pericol iminent.