Sorin Oprescu a fost investit, joi, in functia de primar general al Capitalei, el depunand juramantul in fata noului Consiliu General al Municipiului Bucuresti.

Ceremonia de investitura a avut loc la Palatul Cercului Militar National.

"Acest inceput de drum aduce o noua viziune asupra administratiei capitalei Romaniei", a declarat Oprescu dupa ceremonia de investitura, adaugand ca "primarul general este un factor de echilibru in Capitala".

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de Sorin Oprescu:

  • cu ajutorul dumneavoastra, incep drumul dificil inspre implinirea acestor viziuni si vreau sa actionam ca o echipa
  • interesele comunitatii sunt mai presus decat interesele celor din aceasta sala si sunt mai importante decat gandurile inguste
  • avem cu totii o mare responsabilitate si trebuie sa o realizam inca din start
  • partenerii si sprijinul meu in misiunea in care pornesc astazi sunt: consilierii si oamenii competenti din Primarie, mass-media prin care inteleg sa comunic colaborarea cu reprezentantii partidelor din Consiliul General, legea si respectarea ei si negocierea corecta si transparenta in luarea deciziilor
  • Primarul General este un filtru, un stabilizator si un factor de echilibru in administrarea treburilor Capitalei
  • formarea unei majoritati viabile si operationale este responsabilitatea partidelor si cade in sarcina dumneavoastra
  • votul bucurestenilor a fost dat pentru intreruperea combinatilor facute pe spatele lor si in detrimentul lor
  • am un deosebit respect pentru fiecare dintre voi si pentru cei care v-au trimis aici
  • va rog ca in fiecare decizie pe care o vom lua impreuna in urmatorii ani sa va ganditi ca, pentru fiecare dintre dumneavoastra, exista 10-15.000 de oameni care va privesc
  • sunt 2.000.000 de bucuresteni care v-au votat si pe care trebuie sa-i respectati
  • responsabilitate si seriozitate, atata va cer
  • prin deciziile voastre, Bucurestiul trebuie sa devina un adevarat oras european
  • in acest moment, nu simt ca traim intr-o capitala a Uniunii Europene; suntem in singuratate, aceasta senzatie a timorat Bucurestiul, l-a bagat intr-o nisa
  • va cer respectuos sa dovedim ca avem un respect pentru acest spatiu

Sorin Oprescu a candidat ca si independent la Primaria Capitalei fiind ales de 56,55% dintre cei prezenti la urne. El l-a devansat in turul al doilea al alegerilor locale pe candidatul PD-L, Vasile Blaga, care a fost votat de 43,45% dintre alegatori.

Au fost validati 55 de consilieri

Inainte de depunerea juramantului de catre Sorin Oprescu, a avut loc validarea celor 55 de consilieri generali ai Capitalei, din care 24 de la PDL, 16 de la PSD, opt de la PNL, patru de la PNG si trei de la PRM. Cinci dintre consilierii aleşi ai Capitalei - Vasile Blaga, Cristian Diaconescu, Irina Loghin, Liviu Negoiţă şi Marian Vanghelie - au renunţat la mandate în favoarea fotoliilor de senator sau de primar de sector. Iata si lista de consilieri ai Primariei Bucuresti:

PDL: Gheorghe Razvan Murgeanu, Grigore Ioan Popa, Horatiu Florin Tica, Doru Prioteasa, Calin Murg, Vasile Gherasim, Florin Laurentiu Vladan, Mircea Cristian Raicu, Virgil Untaru, Elena Cruceanu, Veronica Toma, Pompiliu Budulan, Cosmin Gabriel Parvu, Silviu George Radoi, Dan Radu Zatreanu, Mihai Cristian Atanasoaie, Mihai Voicu, Tiberiu Ivascu, Lucian Nicolae Duta, Mihai Neagu, Maria Roxana Cosma, Valentin Mircea, Mariana Chiris si si Gabriel Irimie Bacaitan.

PSD: Minica Boaja, Cristian Bogdan Georgescu, Doina Burcau, Ion Stan, Mihaela Anton, Doru Giugula, Mariana Campurean, Dumitru Berbecaru, Maria Popa, Mircea Rizoiu, Costel Nedelcu, Dragos Florescu, Bogdan Mihailescu, Alexandru Paduraru, Aurelia Gratiela Draghici si Iasmina Simona Parvulescu.

PNL: Dan Stefan Meran, Robert Grigorescu, Ion Gabriel Tanase, Florin Alexandru Alexe, Corneliu Costantin Poterasu, Horia Scarlat, Sorin Purcarea si Daniel Nitu.

PNG: Daniel Fuciu, Mihai Bogdan Becheanu, Constantin Robert Ionescu si Ioan Gaf-Deac.

PRM: Victor Teodor Iovici, George Adrian Roseti si Nicusor Stan.

Dintre consilierii generali, vor fi alesi doi viceprimari, in functie de negocierile dintre partide, niciuna dintre formatiunile intrate in CGMB nedetinand majoritatea.