PSD va depune in Parlament un proiect de lege prin care presedintii Consiliilor judetene vor avea puteri sporite, iar institutiile deconcentrate se vor afla in subordinea lor directa. Sub incidenta legii vor intra toate autoritatile si directiile judetene, care ruleaza atit banii de la buget, cit si bani europeni. Sumele nu vor mai merge la Prefectura, ci direct la respectivele institutii sau la Consiliul judetean. In timp ce Sorin Frunzaverde, presedintele CJ Caras- Severin, a declarat pentru HotNews.ro ca PD-L va sustine un asemenea proiect, Gheorghe Flutur, presedinte la Suceava, e mai reticent, spunind ca prioritara e Legea descentralizarii.

Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, a anuntat ca PSD va depune in cel mai scurt timp la Parlament un proiect de lege care prevede ca o parte dintre institutiile descentralizate, aflate acum in subordinea Prefecturilor, sa treaca sub autoritatea presedintelui Consiliului Judetean. Va fi infiintata Institutia Presedintelui Consiliului Judetean, acesta urmind sa primeasca prerogative sporite si sa coordoneze activitatea institutiilor descentralizate. .

"Este a treia institutie ca importanta dupa votul pentru presedintele Romaniei si dupa cel pentru primarul general al Capitalei si este normal sa ii dai prerogative mai mari. Toate aceste institutii ar urma sa intre in subordinea CJ si in felul acesta sa se modifice mai multe legi.", a anuntat Prioteasa intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax

Prioteasa sustine ca institutiile vizate vor trece din subordinea Prefecturilor, unde se afla acum, in subordinea si sub coordonarea presedintelui CJ.

"Descentralizarea se va face indiferent daca ministerele vor dori sau nu, pentru ca acestea sint regulile in Uniunea europeana", spune Prioteasa, care da asigurari ca proiectul va fi depus cit mai repede in Parlament.

La rindul sau, Sorin Frunzaverde, noul presedinte al CJ Caras-Severin, a declarat pentru HotNews.ro ca "ideea este foarte buna" si ca din "moment ce ai fost ales de majoritatea locuitorilor din judet, este normal sa poti sa fii deasupra institutiilor din acel judet".

In plus, Frunzaverde precizeaza ca "descentralizarea functioneaza in toata Europa civilizata" si ca "PD-L va sustine un astfel de proiect de lege".

Gheorghe Flutur, cistigatorul de la CJ Suceava, este insa ceva mai reticent, spunind ca nu "trebuie sa ne grabim ca aceste puteri sporite", dar ca in mod evident statutul presedintelui de Consiliu Judetean trebuie reglementat.

"Trebuie mai intii sa dam drumul la Legea descentralizarii si sa transferam institutiile deconcentrate, dar pina la un anumit punct. Descentralizarea este absolut necesara pentru ca este vorba si de pirghiile pentru absorbtia fondurilor europene.Eu asa spune, mai multa autonomie.", a declarat Flutur pentru Hotnews.ro.

Institutiile pe care PSD doreste sa le treaca in subordinea noilor alesi la Consiliile judetene sint:

Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul Scolar Judetean, Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica, Serviciul Judetean de Ambulanta, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, Inspectoratul Teritorial de Munca, Directia de Munca, Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Oficiul Judetean de Consultantă Agricola, Agenţia Judeteană de Protectia Mediului, Sistemul Judetean de Gospodarire a Apelor, Directia pentru Sport, Directia pentru Tineret, Inspectoratul Judeţean pentru Constructii, Directia pentru Cultura, Culte şi Patrimoniu Naţional Cultural, Directia Silvica Judeteana, Directia Judeţeana a Administratiei Naţionale a Imbunătăţirilor Funciare.