Consultant UK pe probleme de anticoruptie in Macedonia si fost ministru roman al Justitiei, Monica Macovei va deveni membru al Academiei Europene Yuste, catedra Eugene Ionesco, alaturi de Vaclav Havel. La decernarea titlului de academician, care va avea loc pe 18 iunie, vor participa Regele Spaniei, Juan Carlos I si Regina Sophia.

Academia doreste sa ofere recunoastere Monicai Macovei, alaturi de alte opt personalitati europene cum ar fi Vaclav Havel, fost presedinte al Cehoslovaciei, scriitor si disident ceh, semnatar al Cartei 77, si Martti Ahtisaari, fost presedinte al Finlandei, diplomat si mediator ONU.

Ei vor primi titlu de membru al Academiei Europene Yuste pentru ca au contribuit semnificativ la mostenirea culturala comuna, la dezvoltarea stiintelor si la reforma sociala si politica a Europei. Hans-Gert Poettering, presedinte al Parlamentului European, va fi prezent la ceremonie, se precizeaza intr-un comunicat pentru HotNews.ro.

Academia Europeana Yuste este constitutita din catedre simbolice. Statutul de membru al Academiei a fost aprobat de Consiliul de Coordonare Al Fundatiei Academiei Europene Yuste, format din importante personalitati politice ale Europei, ministri de Externe ai Spaniei, Germaniei, Italiei, Luxemburgului, Belgiei, Portugaliei sau Olandei.

Monica Macovei, fost Ministru al Justitiei intre 2005-2007, este recunoscuta si apreciata peste hotare, atat in medile politice, cat si in cele media pentru reformele facute in Justitie, care au pavat drumul Romaniei catre aderarea din 1 ianuarie 2007.

Fostul ministru a mai fost nominalizat si pentru Campaigner of the Year 2006, la premiile Europeans of the Year pentru "implementarea unor legi dure privind coruptia si reforma justitiei, asigurand pregatirea tarii ei pentru aderarea la UE".