Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat favorabil asupra mentinerii icoanelor in scoli. Astfel, Ministerul Educatiei castiga recursul in procesul fata de cererea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii de a elimina icoanele din unitatile de invatamant. Constantin Stoica, purtatorul de cuvint al BOR, spune ca decizia e fireasca, dar ca e dreptul comunitatilor de a hotari daca mentin icoanele in scoli.

ICCJ a admis recursul MECT impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti care a considerat la 18 iunie 2007 ca cererea CNCD de scoatere a simbolurilor religioase din scoli este legala si demna de a fi pusa in aplicare. Amplasarea icoanelor in scoli va ramane, deci, la latitudinea comunitatilor. Decizia instantei supreme este definitiva, iar impotriva ei nu se pot formula decat cai extraordinare de atac, precum contestatia in anulare sau revizuirea de fond.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica, a declarat ca are incredere in puterea celor care militeaza pentru scoaterea icoanelor din scoli de a intelege ca “este dreptul comunitatii sa decida in ceea ce priveste prezenta simbolurilor religioase in spatiul public.”

“Decizia instantei supreme privind mentinerea icoanelor in scoli este fireasca si in concordanta cu spiritul european. In toata Europa comunitatea este cea care decide. Pe de alta parte, jurisprudenta CEDO recomanda neutralitatea statului in probleme de acest gen. Altfel spus, statul, prin institutiile sale, nu trebuie sa se implice in problemele care vizeaza libertatea religioasa sau libertatea de constiinta in nici un fel”, a explicat preotul Stoica.

In urma cu mai bine de un an, mai multe asociatii civice din Romania s-au coalizat pentru a sustine ca simbolurile religioase ar trebui scoase din scoli pe motiv ca ele ar fi reprezentat o discriminare si o incalcare a neutralitatii statului.

Presedintele asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, Remus Cernea, declara pentru BBC ca “pentru copiii care au alte religii decat cea ortodoxa, prezenta iconelor pe peretii claselor este un abuz pentru ca ei se pot simti cetateni de rang secund”. Potrivit lui Cernea, tarile democratice, in marea lor majoritate, nu permit afisarea simbolurilor religioase in scoli.

"Toti elevii din Romania au aceleasi drepturi, inclusiv drepturi la libertatea de constiinta si religie. Cei care nu impartasesc valorile simbolizate de o icoana ortodoxa, sa spunem, amplasata pe pereţii clasei, nu pot fi obligati sa accepte sa priveasca acel simbol ora de ora, zi de zi", a mai spus Remus Cernea, sustinand demersul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii care a decis, in urma cu un an si jumatate, ca prezenta icoanelor in unitatile scolare ar duce la discriminarea persoanelor atee, agnostice ori de altă religie sau confesiune.