Guvernul a decis, in sedinta de ieri, printr-o Ordonanta de urgenta, amanarea cu un an, pana la 1 septembrie 2009, a termenului de intrare in vigoare a noului Cod Penal (adoptat in anul 2004 prin Legea 301), precum si a Legii nr. 294/2004 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, se arata intr-un comunicat al Executivului, remis HotNews.ro. Termenul stabilit anterior pentru intrarea in vigoare a noului Cod Penal era 1 septembrie 2008.

Actuala forma a Legii nr. 301/2004 – Codul penal nu este insotita de un Cod de procedura penala adaptat normelor de drept substantial, astfel ca noul Cod Penal adoptat in 2004 nu poate intra in vigoare fara reanalizarea anumitor solutii. Cum noul Cod penal n-ar putea intra in vigoare fara sa fie precedat de un Cod de procedura penala, este imposibila punerea in aplicare a normelor de drept substantial in lipsa celor de drept procesual. Lipsa unui Cod de procedura penala adaptat normelor de drept substantial prevazute de noul Cod penal face imposibila functionarea justitiei penale, se arata in comunicatul Executivului.

Ministerul Justitiei a demarat un proiect de elaborare a unui pachet legislativ complet in materie penala, care sa corespunda standardelor europene actuale, fiind astfel elaborat un proiect de Cod penal, alaturi de un proiect de Cod de procedura penala, acesta din urma fiind publicat pe site-ul Ministerului Justitiei spre dezbatere publica.

Intrarea in vigoare a Legii nr. 294/2004 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal este conditionata, la randul ei, de intrarea in vigoare a Codului penal. Legea nr. 294/2004 a fost elaborata pe baza sistemului de pedepse stabilit prin prevederile prevazute in proiectul noului Codul penal, sistem fundamental diferit de cel prevazut de Codul penal in vigoare.

Necesitatea coordonarii tuturor acestor proiecte de acte normative a impus amanarea termenului de intrare in vigoare a celor doua propuneri legislative.