Raportul final al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste in Romania (CPADCR) va fi prezentat joi, 12 iunie, la Bruxelles de catre Vladimir Tismaneanu, cel care a coordonat realizarea acestui document.

Raportul Comisiei Prezidentiale a provocat o ampla dezbatere in Romania iar acum va fi supus tirului intrebarilor invitatilor la acest eveniment, membri ai Parlamentului European, reprezentanti ai mediului diplomatic si academic de la Bruxelles, ai societatii civile si jurnalisti.

Potrivit ICR, la discutii vor participa Horia Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman si Mircea Mihaies, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman.

Prezentarea, comentariile si discutiile vor viza momentele esentiale ale demersului Comisiei, de la initierea acestuia la prezentarea concluziilor raportului in Parlamentul Romaniei in decembrie 2006, pana publicarea sa in noiembrie 2007 la Editura Humanitas, precum si la diversele faze de receptare ale acestuia. In acest cadru semnificatia politica si etica a raportului vor fi puse in contextul realitatii contemporane europene post-totalitare.

Raportul este rezultatul unei munci intense desfasurata de unii dintre cei mai importanti cercetatori din domeniu, bazandu-se astfel pe contributii de inalta tinuta stiintifica. Raportul a stat la baza condamnarii oficiale a regimului comunist din Romania.

CPADCR a fost formata din 18 membri (istorici, politologi, sociologi, fosti disidenti, intelectuali de marca), iar presedintele ei a fost Vladimir Tismaneanu, profesorul de stiinte politice de la Universitatea Maryland, autoritate recunoscuta international in domeniul comunismului romanesc si mondial. Alti 21 de experti au colaborat la elaborarea capitolelor Raportului Final. Concluziile sale au fost prezentate de Presedintele Romaniei Traian Basescu in discursul sau din cadrul sesiunii celor doua camere reunite ale Parlamentului, in data de 18 decembrie 2006.

Discursul sau a devenit act oficial al Statului Roman. Raportul Final a fost publicat in volum la editura Humanitas, editori coordonatori fiind Profesorul Vladimir Tismaneanu, Dr. Dorin Dobrincu (Director General al Arhivelor Nationale ale Romaniei) si Dr. Cristian Vasile (Secretar Stiintific al CPADCR).