Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului i-a trimis o scrisoare Patriarhului Moscovei si intregii Rusii, Aleksei al II-lea, care exprima pozitia Bisericii ortodoxe a Constantinopolului fata de decizia Biseririi Ortodoxe romane de infiintare a eparhiilor ei pe teritoriul canonic al Patriarhiei moscovite, anunta publicatia electronica Regions.ru. Potrivit sursei citate, Patriarhul Bartolomeu subliniaza in epistola lui ca infiintarea de noi eparhii nu se poate baza pe premise cu caracter nationalist.

In opinia Patriarhului, „de fiecare data cand motive spirituale de creare de noi eparhii si alte structuri bisericesti au fost incalcate, imediat sau ceva mai tarziu au aparut probleme”, care s-au dovedit extrem de dificil de rezolvat ulterior. Solutionarea unor astfel de disensiuni, estimeaza Patriarhul Bartolomeu, este posibila doar pe baza ecleziastica, prevazuta de sfintele canoane, alte rezolvari alternative fiind imposibil de gasit.

In incheierea scrisorii sale, noteaza publicatia mentionata, Patriarhul Bartolomeu isi exprima speranta ca pacea dintre Bisericile Romana si Rusa va fi restabilita.