Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a fostilor ministri Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, acuzati de coruptie. Remes, fost ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic de influenta, in timp ce Muresan este acuzat de procurorii DNA de complicitate la cumparare de influenta, in forma continuata. In acelasi dosar, a fost trimis in judecata si omul de afaceri Gheorghe Ciorba, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de cumparare de influenta, in forma continuata.

Procurorii anti-coruptie sustin ca in 13 septembrie si 23 septembrie 2007, Remes, caree in acea perioada era ministru al Agriculturii, a acceptat si primit produse alimentare in valoare de 1.500 RON si suma de 15.000 Euro de la Ciorba, prin intermediul lui Muresan. Banii si produsele alimentare au fost primite in scopul favorizarii firmei S.C. "Construct Europromt" S.R.L. Certeze (apartinand fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorba) la castigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrari de amenajari funciare, prin exercitarea influentei pe care ministrul o avea asupra functionarilor insarcinati cu derularea procedurilor de achizitie publica, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (I.T.R.S.V) Ramnicu Valcea – structura aflata in subordinea Ministerului Agriculturii.

Omul de afaceri i-a oferit lui Remes, prin intermediul lui Muresan, si un autoturism de lux marca "Audi Q7" in valoare de 65.000 Euro, fiind interesat in castigarea licitatiei de la I.T.R.S.V. Ramnicu Valcea.

Procurorii DNA afirma ca la data de 7 octombrie 2007, s-a solicitat Presedintelui Romaniei, in conformitate cu art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 16 alin. 1 si 2 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, demararea procedurilor legale in vederea urmaririi penale a ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

La 16 ianuarie 2008, presedintele Romaniei a transmis ministrului interimar al Justitiei cererea privind declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Remes. In baza acestei cereri, in 28 ianuarie, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Decebal Traian Remes pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Procurorii au dispus, de asemenea, luarea masurii retinerii pentru o perioada de 24 de ore pentru Ioan Muresan, in octombrie 2007, acesta fiind prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunerea luarii masurii arestarii preventive. Instanta a dispus inlocuirea arestarii preventive cu obligarea inculpatului de a nu parasi localitatea. La 3 ianuarie, aceasta a fost inlocuita cu masura obligarii de a nu parasi tara, valabila pana la 1 iulie 2008.

La data de 10 martie, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului situat in municipiul Baia Mare, apartinand lui Remes, in vederea confiscarii sumelor care au reprezentat obiectul infractiunii de trafic de influenta.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.