Inalt Preasfintitul Teofan Savu a fost intronizat, astazi, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Ceremonia a avut loc la Iasi si a fost oficiata de Patriarhul Daniel, anunta televiziunile de stiri. Inalt Preasfintitul Teofan a fost ales de Sfintul Sinod la inceputul lunii martie. Scaunul de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei ramasese vacant dupa ce Prea Fericitul Daniel a fost ales, anul trecut, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Mitropolitul Teofan are 48 de ani si conducea Mitropolia Olteniei de opt ani.

Al doilea in ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei pastoreste unitatea ecleziala cu cele mai multe parohii si manastiri. Inalt Preasfintitul Teofan va deveni, astazi, cel de-al 80-lea mitropolit al Moldovei.

Dupa ceremonia de intronizare care a avut loc astazi la pranz, Prea Fericitul Daniel si Mitropolitul Teofan au iesit pe esplanada din fata Catedralei pentru a adresa un cuvant de binecuvantare celor prezenti. Ceremonia s-a incheiat cu oficierea Sfintei Liturghii.

Sute de credinciosi s-au adunat in fata Catedralei din Iasi, mai ales ca, in timpul ceremoniei, in fata Mitrpoliei din Iasi sunt scoase moastele Sfintei Parascheva, la care credinciosii se inchina.

Credinciosii au putut urmari intreaga ceremonie pe doua ecrane de mari dimensiuni instalate in curtea Mitropoliei. Aproximativ 150 jandarmi au asigurat ordinea si buna desfasurare a evenimentului.