Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a anuntat astazi ca sustine criticile magistratilor italieni, care au acuzat public guvernul ca modificarile aduse legislatiei referitoare la imigranti incalca drepturi fundamentale ale omului, Constitutia Italiei si principiile egalitatii si non discriminarii. In urma cu doua saptamani, magistratii italieni grupati in asociatia profesionala “Magistratura democratica” au sustinut, intre altele, ca decretele italiene incalca liberul acces la justitie.

Criticile magistratilor italieni:

  • Acest pachet legislativ incalca,  - prin unele norme - nu numai Constitutia italiana, ci si drepturi fundamentale ale omului, precum principiul egalitatii si principiul non-discriminarii. Astfel, magistratii italieni considera ca prevederea ca circumstanta agravanta pentru unele infractiuni a statutului imigrantului ilegal incalca principiul egalitatii persoanelor in fata legii prin aceea ca pentru infractiuni similare in care sunt urmariti cetateni italieni sau imigranti cu statut legal acestia din urma sunt tratati mai favorabil.
  • Magistratii italieni considera, de asemenea justificat, ca si liberul acces la justitie, ca drept fundamental al omului, este incalcat avand in vedere costurile ridicate si  mai ales caracterul complex al procedurilor penale, impovaratoare si prohibitive pentru imigrantii care ar putea face obiectul acestor dispozitii adoptate de statul italian
  • UNJR considera intemeiata ingrijorarea magistratilor italieni cu privire la faptul ca instituirea unor masuri centrate doar pe statutul persoanei - cum ar fi legiferarea ca circumstanta agravanta a savarsirii unor fapte penale de catre un  imigrant ilegal -  nu va stopa imigratia ilegala si nu va spori securitatea, ci, prin inegalitate si ilegalitate,  va duce la cresterea fenomenelor antisociale, precum si la cresterea ponderii „muncii la negru”.

UNJR cere tuturor autoritatilor si institutiilor romanesti abilitate “sa intervina in sensul identificarii celor mai adecvate solutii, prin colaborare cu institutiile similare din statele membre ale Uniunii, in vederea adoptarii unor masuri constructive, cum ar fi integrarea romilor, educarea cetatenilor romani care se deplaseaza in tarile din Uniunea Europeana, inclusiv in Italia, explicand avantajele statutului legal”, se mai arata in comunicatul Uniunii.

Guvernul Berlusconi a adoptat miercuri, 21 mai, mai multe masuri anti-imigratie contestate deja la Bruxelles. Pe scurt, imigratia ilegala va fi considerata infractiune si va fi sanctioanata cu inchisoare intre 6 luni si 4 ani: expulzare imediata in caz de condamnare la doi ani de inchisoare; un imigrant nelegal, de exemplu, care a comis o infractiune, risca sa primeasca suplimentar o treime din pedeapsa prevazuta pentru fapta sa penala; folosirea copiilor la cersetorie este considerata infractiune; pana la trei ani de detentie.

Cetatenii comunitari care stau mai mult de trei luni in Italia trebuie sa demonstreze ca au venituri legale de minimum 970 de euro pentru doua persoane, si, in plus, pot fi expulzati daca sunt considerati amenintare concreta, efectiva si grava la adresa securitatii. Cele mai multe din aceste masuri sunt de aplicare imediata, altele se vor regasi in proiecte de legi care vor trebui sa treaca de Parlamentul italian.