Romania a fost din nou luata in balon zilele acestea de presa europeana.Tiganii si cersetorii i-au adus la disperare pe europeni care ii considera din rabunare, nestiinta sau prostie, adevarate simboluri ale Romaniei.

Ziarul elvetian Le Temps a publicat in 29 mai o caricaturadespre modul in care folosesc romanii dreptul la libera circulatie. In desen apare o cersetoare in fata unei banci, careia un politist ii spune: "Circulati".

Caricatura a aparut in contextul in care, cu doua zile inainte, Elvetia semnase cu UE un protocol referitor la extinderea acordului privind libera circulatie a cetatenilor UE pentru Romania si Bulgaria. Ambasadorul roman la Berna, Ionel Nicu Sava, si cel la Natiunile Unite din Geneva, Doru Costea, au trimis ziarului un drept la replica - publicat joi - in care arata ca desenul este ofensator la adresa romanilor care locuiesc si muncesc onest in Elvetia.

In Anglia, compania Virgin Media, ce a realizat o serie de spoturi de prezentare pentru toate participantele la Euro, a prezentat drept simboluri pentru Romania niste tigani cu burta si cu lanturi groase de aur la gat!

La interventia ambasadei romane, Virgin Media a retras clipul si a anuntat ca il va reface. Spotul exista insa in continuare pe Youtube, fiind postat de utilizatori privati.

Tara noastra a fost ironizata (fin,ce-i drept)si in ultimul spot Toyota difuzat in Franta, spot care sugereaza ca jucatorii romani sunt trisori si simuleaza des in careul advers.

Un francez, care poarta tricoul nationalei "cocosului galic" incearca sa parcheze o Toyota langa o masina galbena, cam uzata, dar care are pe ea imprimat steagul Romaniei.Da cu spatele cu mare grija, si cand vrea sa coboare, atinge masina galbena care in acel moment plonjeaza doua locuri mai incolo.

Francezul se uita stupefiat si, langa el, era un politist care raporta accidentul. "Nu ai vazut ca s-a aruncat? A plonjat!", a strigat de cateva ori, revoltat, francezul, imitand jucatorii care protesteaza la deciziile arbitrului atunci cand dicteaza un penalty.

Deasemenea, furtul din buzunare, taximetristii care nu folosesc aparatul de taxat, cainii vagabonzi, surprizele neplacute la primirea notei de plata la restaurant si stilul imprudent in care soferii conduc prin oras sunt repere prin care turistilor straini le este descrisa Romania in ghidul Lonely Planet.

Cazul "Mailat", crimele, furturile si cersetoria practicata de tiganii romani, dar si de romani in Occident au dus in ultima perioada la campanii de presa tot mai defaimatoare la adresa tarii noastre.