Ziarul elvetian Le Temps a publicat in 29 mai o caricatura despre modul in care folosesc romanii dreptul la libera circulatie. In desen apare o cersetoare in fata unei banci, careia un politist ii spune: "Circulati". Caricatura a aparut in contextul in care, cu doua zile inainte, Elvetia semnase cu UE un protocol referitor la extinderea acordului privind libera circulatie a cetatenilor UE pentru Romaniasi Bulgaria. Ambasadorul roman la Berna, Ionel Nicu Sava, si cel la Natiunile Unite din Geneva, Doru Costea, au trimis ziarului un drept la replica - publicat joi - in care arata ca desenul este ofensator la adresa romanilor care locuiesc si muncesc onest in Elvetia.

Cei doi diplomati romani au trimis o scrisoare publicatiei in ziua in care a aparut caricatura: 29 mai. "Le-am scris imediat ce a aparut caricatura, iar ambasadorii isi exprimau surprinderea provocata de aceasta. Reprezentantii publicatiei ne-au confirmat primirea scrisorii, ne-au spus ca ne inteleg nemultumirea si ca vor publica textul respectiv", a declarat pentru HotNews.ro atasatul de presa al Ambasadei Romaniei la Berna, Mihaela Feher.

Le Temps a dat publicitatii joi, 5 iunie, mesajul celor doi ambasadori.

"Le Temps a publicat in 29 mai o caricatura care prezinta o cersetoare in fata unei banci si un politist care ii spune: "Circulati". Ambasada Romaniei la Berna si Misiunea permanenta a Romaniei la Natiunile Unite din Geneva isi exprima surpriza dezagreabila provocata de mesajul continut in explicatia la caricatura: "Libera circulatie extinsa la romani". Consideram ca un astfel de mesaj contine o asociere total nepotrivita, chiar ofensatoare, la adresa celor 4000 de romani care traiesc si muncesc onest in elvetia, multi dintre ei cu rezultate remarcabile, dar si la adresa rezidentilor romani care au intentia sa beneficienze de dreptul la libera circulatie", este textul care a aparut in publicatia elvetiana.

Intrebat de ce acest mesaj a aparut la atat de multe zile distanta dupa publicarea caricaturii, din moment ce replica ambasadorilor romani a fost imediata, atasatul de presa al Ambasadei Romaniei a spus ca nu se putea conditiona momentul publicarii si ca reprezentantii Le Temps au spus ca replica va aparea in ziar, fara a preciza in ce zi.

Caricatura a aparut in contextul in care UE face presiuni asupra Elvetiei pentru ca Romania si Bulgaria sa fie tratate de pe pozitii egale cu celelalte state membre in privinta liberei circulatii, iar includerea celor doua noi tari in acordul asupra liberei circulatii a persoanelor pe care Berna l-a incheiat cu UE sa se faca odata cu prelungirea valabilitatii lui.

Elvetia a semnat in 27 mai un protocol cu Uniunea Europeana referitor la extinderea acordului privind libera circulatie a cetatenilor UE in cazul Romaniei si Bulgariei, tari care au aderat la 1 ianuarie 2007.

Semnarea protcolului a avut loc cu o zi inainte de inceperea discutiilor in Parlamentul elvetian, care va analiza, printre altele, daca extinderea si continuarea intregului acord cu UE privind libera circulatie a persoanelor sa fie incluse intr-un singur decret de lege sau in doua, cum propune Guvernul, prin urmare daca ar putea exista eventual un singur referendum sau doua, cate unul pentru fiecare chestiune in parte - prelungirea si extinderea acordului.

O data cu semnarea acestui protocol cu Elvetia, Bruxelles-ul a pus presiune asupra Bernei: daca populatia elvetiana respinge acest acord, inseamna ca intreg procesul cooperarii bilaterale ar putea fi anulat.