Regele Mihai se intoarce joi la Castelul Peles. Dupa 60 de ani, regele redevine proprietar de drept al domeniului regal de la Sinaia. "Romania traieste astazi o reparatie istorica... Castelul este un simbol al independentei iar aici nu vor mai fi de acum doar obeicte de pret, ci si oameni", a declarat fostul suveran al Romaniei.

In 2001, a fost propusa o lege care prevedea un regim special de retrocedare, domeniul regal Peles fiind in prezent pus in posesie si intabulat pe numele Majestitatii sale, regele, relateaza BBC. Cu toate ca este proprietar, regele nu va putea schimba destinatia castelelor Peles, Pelisor si Foisor pentru o perioada de 3 ani, actualii chiriasi, statul roman, Ministerul Culturii si Cultelor si RAAPPS urmand sa se foloseasca de imobile.

Ceremoniile vor incepe dupa ora 11.00, in Holul de Stat, unde Regele Mihai I va sustine un discurs, la 11,40 familia regala va iesi in balconul castelului Peles pentru a-i saluta pe cei prezenti in gradina. Pentru prima data in ultimii saizeci de ani, Poarta Suveranilor va fi deschisa, iar familia regala va pasi afara din Castelul Peles pe aceasta poarta.

Dupa abdicarea fortata a regelui Mihai 1947, regimul comunist i-a confiscat toate proprietatile. Dupa decembrie 1989, castelele Peles si Pelisor au fost reintegrate circuitului turistic, iar Castelul Foisor, locul unde s-a nascut regele Mihai, a ramas resedinta protocolului de stat.

Castelul Peles are 160 de camere si un turn central cu o inaltime de 66 de metri. La momentul inaugurarii, era una dintre cele mai moderne cladiri ale timpului.

Domeniul Regal Sinaia a luat fiinta prin cumpararea, cu fonduri personale, de catre regele Carol I, acesta dorind ca nici o cheltuiala pentru constructia Castelului sa nu se faca din Lista Civila, ci din fondurile sale personale. Astfel, Domeniul Regal Sinaia nu a facut niciodata parte din Domeniile Coroanei.