Reuters: Romania va fi avertizata in raportul pe justitie din iulie
Executivul european va prezenta in iulie un raport in ceea ce priveste reformele in justitie si lupta impotriva coruptiei din Romania si Bulgaria. Desi rapoartele nu sint deocamdata finalizate, Reuters citeaza surse din Comisia Europeana care au dorit sa-si pastreze anonimatul din cauza "sensibilitatii evaluarii care este inca in curs", si care sustin ca Romania va primi un avertisment, in timp ce Bulgaria va fi penalizata financiar, pierzind milioane de euro.
Este vorba despre nemultumirea Comisiei in ceea ce priveste rezultatele in combaterea coruptiei la nivel inalt din Romania, considerate inexistente, scrie Reuters. Analistii si diplomatii de la Bucuresti spun ca reformele anticoruptie nu au mers suficient de departe pentru a-i indeparta din functii pe politicienii corupti. Exista prea multi politicieni care au contacte cu grupuri puternice de interese, care se opun reformelor si isi potejeaza propriile practici.
Buletinele de vot pentru alegerile din 1 iunie abunda de politicieni patati de acuzatii de coruptie, iar eforturile procurorilor de a investiga abuzurile comise de fosti si actuali ministri s-au lovit de opozitia parlamentului, in timp ce anchetele treneaza. Ca exemplicare este oferit cazul fostului premier Adrian Nastase. Comisia, scrie Reuters, mai este ingrijorata si de noul proiect de Cod de Procedura Penala care, intrat in vigoare, ar obstructiona anchetele.
Avertismentul ce va fi lansat in raportul din iulie va viza exact stagnarea luptei anticoruptie. Reamintim ca expertii Comisiei au fost saptamina aceasta la Bucuresti pentru a evalua stadiul reformelor si ca surse au declarat pentru HotNews.ro ca s-ar putea decide continuarea pentru inca un an a mecanismului de monitorizare.
Cit priveste Bulgaria, aici lucrurile sint privite cu si mai mare ingrijorare, Comisia constantind esecul in combaterea coruptiei si a crimei organizate, scrie Reuters. Sofia risca sa piarda sute de milioane de euro sub forma de fonduri, inghetate deja, din cauza anchetelor de coruptie nefinalizate. In plus, Bulgaria va fi supravegheata mai strict in ce priveste cele aproximativ 11 miliarde de euro pe care ar trebui sa le primeasca pina in 2013.
Diferenta de perspectiva a Comisiei asupra Bulgariei si Romaniei provine si din atitudinea autoritatilor. "In Romania, cel putin vedem cooperare, in timp ce in Bulgaria nu vedem asa ceva, decit la premier care, in realitate, nu are putere", a spus sursa citata de Reuters.
Romania si Bulgaria fac obiectul unei monitarizari speciale, din cauza ca nu au indeplinit in totalitate standardele UE in ceea ce priveste justitia, combaterea crimei organizate si a sistemului de plati pentru distribuirea fondurilor europene.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Vom avea o PUTERE/guvernare de"hoti' cu protectie la nivel inalt (CE)
Unfortunately this small group of politicians with a low popular support have hijacked the justice of our country.
Forget about politicians, give us the red card, because we deserve it.
The main reason, beyond all ,
The Romanian politicians have the OPTION and the SICK RIGHT to VOTE against being prosecuted.
Are all the citizens equal in Romania ? NO
If you are not giving us the red card for Justice, you are on their side and we, the Romanians remain on the other side...alone.
The Romanians will continue to migrate in evolved countries, until YOU ( EUROPE) will help us get rid of this scumbags.
Please, help us get rid of this THIEVES.
Don't say that everything is ok in our Justice, because it is NOT.
And YOU (EUROPE) know it !!!
Suntem printre putinele natii europene ce se auto-blameaza singure.
Ironia e ca de multe ori ne deranjeaza si ne victimizam cand sterg altii pe jos cu noi.
Nu realizam insa ca toata imaginea negativa a Romaniei a fost construita in principal pe ceea ce singuri prezentam lumii, pe modul in ne blamam singuri, de multe ori fara sa fie cazul.
iata spre exemplificare un articol recent din The Guardian si ce zice autorul in final apropo de coruptie si UE:
"The European commission is currently weighing up draconian penalties against Bulgaria for its failure to deal with organised crime and the influence it wields over public life. But when it comes to Italy, Brussels has always applied double standards.
Cracking the whip over a weak accession state such as Bulgaria is easy. But the EU appears scared of threatening similar measures against Italy. If Berlusconi's government fails to adopt serious measures against the Camorra in Naples, the time has come for the EU to take as tough an approach to Italy as it does to Bulgaria. It is simply outrageous that Naples is suffocating under a blanket of smoke and xenophobia generated by an organised crime syndicate that Rome refuses to challenge." http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/may/21/italy.race
Si cand spun asta, o fac nu ca sa ne plangem de mila, ci ca sa isi dea seama oamenii ca trebuie sa faca ceva.
Crezi ca ar trebui sa ne facem ca nu observam coruptia, si atunci o sa dispara?
Si sa faca si italienii la fel cu mafia de la ei?
si daca aveam prim-ministru ca al lor probabil ca era caz de harakiri national la noi:
'mogul de presa' intr-o media impartita practic intre televiziunea publica si grupul sau (restul nu prea conteaza) pe care acum le controleaza total, care cam are nu prea merge prin Spania din motive de condamnare (a fost cu derogare speciala la o intalnire G8 acolo), care in legislatura trecuta si-a creat pur si simplu vreo doua HGuri ca sa inchida doua procese impotriva-i. Nu mai zic ca a castigat acum alegerile cu aliati mai 'grei' decat Vadim.
Ideea e ca la noi judecam pe baza de articole de presa, zvonuri si barfe.
daca si la noi ar actiona prezumptia de nevinovatie (si cetatenii tarii ar judeca pe baza ei) si ar fi penalizata calomnia (acuze fara dovezi) de la vladica la opinca atunci ne-ar merge mult mai bine.
Asa oricine detine controlul media sau o functie cu greutate poate spune orice impotriva oricui fara a fi pedepsit corespunzator.
Suntem perceputi si ne auto-percepem ca fiind tara corupta si pentru ca zi de zi ni se prezinta sumedenie de presupuse cazuri de coruptie pe care le consideram din start verdicte. Dar ma rog, e normal sa fie asa cat timp inalte oficialitatiale statului sunt directori la fabrica de zvonuri si acuze nedovedite sub acoperirea imunitatii nepermis de mari acordate de functia in stat.
Articolul de fatza ne prezinta o banalitate ca pe o chestie de senzatie. Ce e asa de deosebit? Credea cineva ca vom scapa de monitorizare in iulie anul asta? pentru mine asta ar fi fost adevarata surpriza.
E foarte bine sa ne monitorizeze in continuare, chiar avem nevoie de asta ca sa evoluam. Altfel nu ne va bate nimeni la talpi si nu ne da nimeni afara de nicaieri.
Cu un invatamant catastrofal, cu functioanri publici incompetenti si supra-platiti, cu o dusmanie feroce a acestora si a politicienilor fata de sectorul privat romanesc, de unde ar putea veni un reviriment?
Sincer, mi-e cam teama ca daca nu mai e coruptie, nu mai e nimic....