Washingtonul evalueaza posibilitatea de a vinde Bucurestiului avioane de lupta Lockheed Martin F-16 noi, dar si aparate conditionate. Pentagonul a informat, deja, Congresul american despre aceasta posibilitate, iar intreaga afacere ar urma sa se ridice la 4,5 miliarde de dolari.

Potrivit Radio Romania Actualitati, Ministerul american al Apararii a dat publicitatii o declaratie in care se precizeaza ca tranzactia ar contribui atat la politica externa, cat si la securitatea nationala a Statelor Unite, pentru ca Romania - in calitate de mebru NATO, isi va mari considerabil interoperabilitatea cu fortele americane si cu cele ale altor tari membre NATO. Bucurestiul - se mai precizeaza in document - a solicitat 24 de avioane de lupta noi F 16 si 24 de modele mai vechi modernizate.

Romania doreste sa inlocuiasca pana in 2010 aparatele sale MIG 21, de fabricatie sovietica. Ministrul apararii, Teodor Melescanu, a declarat pentru BBC ca ofertele detaliate ale firmelor interesate sunt asteptate in toamna acestui an.