Portile Palatului Cotroceni s-au deschis duminica pentru a marca implinirea unui an de la invalidarea prin referendum a suspendarii presedintelui Traian Basescu. Administratia prezidentiala, organizatoarea evenimentului, a anuntat ca vor putea fi vizitate o parte a salilor de lucru ale presedintelui.

Spre deosebire de alti ani, Ziua portilor deschise a marcat evenimentul cel mai important al anului 2007: suspendarea presedintelui si referendumul. Mai exact, este vorba de invalidarea, la 19 mai 2007, a deciziei Parlamentului de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

Acum un an, pe 19 aprilie, Parlamentul a decis prin votul favorabil a 322 de parlamentari PSD, PNL, PRM si PC, suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Dupa 30 de zile, potrivit prevederilor constitutionale, a fost organizat referendumul pentru demiterea din functie a sefului statului. La referendum, prezenta la urne a fost de 44,45%, din care 74,48% au votat impotriva demiterii.

Intr-un comunicat de presa, Administratia Prezidentiala anunta ca incepind de la ora 8.00, cetatenii pot vizita o parte a salilor de lucru, Muzeul National Cotroceni si gradinile Palatului. Accesul cetatenilor in Complexul Cotroceni s-a facut numai pe baza unui act de identitate.

"Ziua Portilor Deschise" la Palatul Cotroceni, obicei impamantenit de Ion Iliescu

Este pentru prima data de la preluarea functiei de sef al statului cand Traian Basescu organizeaza o astfel de manifestare. De altfel, seful statului a fost acuzat de adversarii politici ca deschiderea portilor Palatului Cotroceni este o noua actiune electorala menita sa sprijine PD-L.

In timpul mandatelor sale, Ion Iliescu organiza "Ziua Portilor Deschise" doar de ziua lui de nastere (3 martie) si de cea onomastica (7 ianuarie). Pe de alta parte, Emil Constantinescu organiza "Ziua Portilor Deschise" toamna si primavara, cand deschidea Parcul Cotroceni pentru toti vizitatorii, precum si de ziua lui de nastere, pe 19 noiembrie.

T. Basescu: 19 mai - o zi in care pentru prima data romanii au fost mai puternici decat Parlamentul

Presedintele Traian Basescu a sosit duminica dupa-amiaza la Palatul Cotroceni, unde mii de cetateni au venit in vizita cu ocazia Zilelor Portilor Deschise. "Iau prezenta de astazi a romanilor la Cotrocenui ca pe o normalitate", a declarat seful statului. El a tinut sa explice ca a ales aceasta zi - 19 mai - , pentru ca "este pentru prima data, de la razboi incoace, cand romanii au decis altfel decat Parlamentul", cand "romanii au spus NU politicienilor pe care i-au ales".

Referindu-se la comentariile unor analisti politici, care au asociat Ziua Portilor Deschise la Palatul Cotroceni cu campania electorala, presedintele Basescu a raspuns: "orice am face, ziua de 19 mai cade o singura data pe an, deci indiferent ca e campanie sau nu este o singura data cand romanii au fost mai puternici decat Parlamentul".

Seful statului a mai anuntat ca, dat fiind numarul mare de vizitatori, programul se prelungeste pana la ora 24.00.

Anterior, Administratia Prezidentiala a decis sa deschida un nou punct de acces - intrarea dinspre Gradina Botanica - ca urmare a numarului foarte mare de oameni care doresc sa viziteze palatul, informeaza RRA. Pana la ora 21.00, peste 40.000 de persoane au fost la Cotroceni.