Premierul Tariceanu a apreciat luni ca situatia din Italia este cauzata de slaba reactie a autoritatilor si a fortelor de ordine din Italia, ce au permis existenta taberelor, care sunt "fermentul" infractiunilor din Peninsula. El a dat exemplul Germaniei si Frantei unde nu au avut loc incidente, cu toate ca si in aceste state se afla cetateni romani.

"Si doresc sa subliniez ca aceasta situatie este datorata slabei reactii a fortelor de ordine si a autoritatilor, care ar fi trebuit sa nu lase constituirea unor tabere care sunt fermentul de infractionalitate in jurul Romei sau in alte orase din Italia si ca ar fi trebuit o interventie clara, ferma, determinata, pentru a nu permite o astfel de situatie sa se creeze. Dupa cum vedeti ca sunt tari in Europa unde exista cetateni romani si unde astfel de situatii nu au aparut. Putem sa ne punem intrebarea de ce nu a aparut in Germania o astfel de situatie, de ce nu a aparut in Franta".

Si ministrul Internelor, Cristian David, va discuta cu oficialii de la Roma, in cursul acestei saptamani, despre initiativele autoritatilor italiene cu privire la imigranti, iar Guvernul va propune ca o echipa de procurori si politisti romani sa sprijine eforturile de combatere a infractiunilor.

Tariceanu a sugerat, totodata, ca romanii nu comit infractiuni individual, ci impreuna cu retelele de crima organizata ale italienilor. "Criminalitatea nu se desfasoara individual, sunt retele de crima organizata care functioneaza mana in mana cu retelele de crima organizata ale italienilor. Toate fenomenele - prostitutie, cersit - nu se desfasoara altfel", a spus Tariceanu.

Premierul a mai spus ca declaratiile pe care le-au facut politicienii italieni in timpul campaniei electorale, cu privire la infractionalitatea din randul imigrantilor, au afectat "grav" imaginea Romaniei in Italia. Seful Executivului a precizat ca alimentarea atitudinilor xenofobe poate afecta relatiile dintre cele doua tari, iar Romania si Italia au prea multe interese comune pentru a le pune in pericol.

"Nu as putea spune ca este interesul nostru mai mare decat cel al autoritatilor italiene", a spus Tariceanu. El a argumentat ca romanii din Italia care muncesc cinstit contribuie cu peste 1% la realizarea PIB-ului Italiei, iar in Romania exista peste 23 de mii de intreprinderi cu capital italian.

"Nu vreau ca la o astfel de atitudine xenofoba in Italia sa apara reactii nedorite in Romania", a completat premierul.

Tariceanu a convocat luni o reuniune pe tema imigrantilor din Italia, la care au participat ministrii Internelor, Muncii, Justitiei, Afacerilor Externe si seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea.

Potrivit presei din Italia, noul ministru italian de interne analizeaza modalitatile prin care ar putea reintroduce controalele la frontierele nationale pentru a limita intrarea romilor, majoritatea cetateni romani.