Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, este de parere ca intarzierea platilor facute de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) este cauzata de proasta organizare la nivel judetean si de problemele sistemului informatic. La emisiunea Discutia saptamanii, realizata de Dan Tapalaga si difuzata de HotNews.ro si BBC, Ciolos a vorbit despre planurile pentru urmatoarele saptamani, in care APIA trebuie sa plateasca trei sferturi din suventia europeana pe 2007, altfel statul roman va piarde 300 de milioane de euro. Ministrul este de parere ca cererile pentru subventie depuse anul acesta vor fi mai putine si spune ca cea mai eficienta folosire a banilor este in cazul formelor asociative.

Ciolos despre APIA

  • "La Agentia de plati se lucreaza si se lucreaza mult. Mai mult sau mai putin eficient cateodata  si asta probabil si din cauza sistemului informatic care a continuat sa puna mici probleme care nu blocheaza procesul dar sunt de acord ca il intarzie."
  • "In momentul de fata, la Agentia de plati se calculeaza plata pentru 2007, se face calculului si autorizarea platii pentru 2007, si sunt functionari care fac treaba asta de dimineata pana seara, pentru ca avem cele cateva sute de mii… (...) Sunt unii care lucreaza la calcul si la autorizarea platii si aia nu sunt vazuti de tarani, pentru ca sunt in birou in fata calculatorului de dimineata pana seara. Sunt alti angajati care primesc cererile de subventie pe suprafata, sunt cei care sunt la centrele locale si fac ceasta primire a cererilor pentru suprafata in contul anului 2008 si am mai inceput acum si inregistrarea cererilor pentru subventiile pe animale pe 2008. Si aceeasi angajati de la APIA trebuie sa faca lucrul asta si sunt perioade in an cand sunt varfuri de volum de munca si cand activitatea trebuie bine organizata."
  • "Personal la Agentia de plati pentru inregistrarea cererilor e suficient. Nu neg ca la centrul local cutare e o problema, dar asta nu ministrul trebuie sa o rezolve, ci directorul sucursalei judetene. Si de asta trebuie sa dam personalitate juridica sucursalelor judetene , ca domnul presedinte de sindicate spunea ca din cauza faptului ca dam personalitate juridica sucursalelor judetene au pierdut dansii 10% la salariu, ca asa prevede o legislatie. Noi n-avem personalitate juridica la sucursalele judetene si a fost o serie de intarzieri, toate, cumpararea hartiei, a pixurilor, a tonerelor, a mtotorinei pentru cateva sute de autoturisme se facea de cativa oameni la nivel central. Acum responsabilitatea asta o delegam la nivel de judet pentru ca directorul sucursalei judetene sa-si adapteze activitatea in functie de specificul judetului. Si nu din cauza asta au scazut salariile."

Ciolos despre platile pe 2007

Rep: Anul trecut Uniunea Europeana a alocat Romaniei peste 400 de milioane de euro, despre acesti bani vorbim, ca trebuie platiti. Pana acum n-au fost cheltuite sau platite decat in jur de 70 de milioane, e corect?

DC: Da, ne apropiem de 100 de milioane..

Rep: Bun, 100 de milioane, iar termenul de finalizare a acestor plati expira peste doua luni. E corect?

DC: Peste o luna si jumatate.

Rep: Va pierde Romania diferenta de bani daca nu ii pateste?

DC: Daca nu ii plateste, da.

  • "Eu chiar mi-am stabilit ca obiectiv, sper ca agentia sa-l poate tine, mi-am stabilit ca obiectiv finalizarea platilor la sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie. Platile se pot face reglementar pana pe 30 iunie, insa nu vreau sa ajungem in situatia in care sa facem inca plati pe 10-20 iunie."

Ciolos despre numarul cererilor si folosirea subventiilor

  • "Dupa parerea mea, problema, in Romania, a lipsei productiei sau necultivarea unor terenuri nu este doar problema lipsei banilor. Este o problema de competitivitate, pentru  ca, putem spune ca cineva nu are bani, daca trebuie sa consume de doua ori mai mult decat in alt stat membru sau decat in alta tara pentr a cumpara fertilizantii si samanta, tot e o problema sau nu rezolvam problema doar crescand, dubland subventia."
  • "O solutie pe termen mediu la productia de cereale ar putea fi, si asta le-o spun constant de cateva luni producatorilor de cereale din Romania, ar putea fi organizarea producatorilor pentru a avea capacitati de stocare proprii, in forma asociativa. Ingrasamintele si semintele le va plati mai ieftin si nu va trebui cel cu un hectar  sa se duca,  sa se duca sa cumpere un sac de samanta. Normal ca il da mai scump, pentru ca e raportul cerere si oferta."
  • "Ne apropiem de 800000 de cereri depuse fata de 1240000, cate au fost depuse anul trecut, dar eu sunt convins ca oricum vor fi mai putine cereri decat anul trecut, pentru ca se pare ca au mai avut loc niste comasari, niste regrupari…(...) Alta explicatie ar putea fi, cel putin din punctul meu de vedere, si faptul ca unii care au incercat… ati vazut ca am avut si multe supradeclarari, terenuri declarate de doua ori. Unii care au incercat marea cu degetul o data, probabil ca n-or sa mai incerce, ca au vazut ca… s-ar putea sa fie si descurajari ale unora care au vazut ca procesul e greoi si, pentru un hectar sau doua, or sa fie costurile foarte mari."
  • "Subventiile nu le dam dupa capul nostru, subventiile europene vorbesc. Exista o suma pe care Romania o are la dispozitie la nivel national, exista o suprafata de referinta, suma pe care o avem se imparta la suprafata de referinta si se stabileste suma la hectar. Ea este in crestere fata de anul trecut, anul acesta va fi ceva mai mare si pana in 2014-2015 va creste de la un an la altul. Insa sigur ca noi avem si o problema de competititvitate in agricultura, Sigur ca costurile de productie ca sa lucrezi doua hectare de pamant sunt mult mai mari decat atunci cand lucrezi 20, sau 30, sau 50 sau 100 de hectare. Intrebati-i probabil si pe cei care au 1000 de hectare in ce fel ii ajuta subventia."