Jumatate din magistratii din Romania cred ca dosarele judecate de instante nu sunt distribuite aleatoriu, se arata intr-un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice. Unii juristi consultati de Hotnews.ro spun ca exista numeroase modalitati prin care dosarele pot fi repartizate catre anumite completele de judecata. De pilda, cazul Costanda arata ca sistemul de distributie aleatorie a dosarelor, gandit pentru a limita posibile cazuri de coruptie, poate fi pacalit.

  • Dirijat prin tastatura. Dosarul ajunge prin sistemul informatizat ECRIS catre anumiti judecatori prin modificarea unor parametri sau prin pastrarea in sertar a dosarelor.
  • Procedura de stramutare a dosarelor. In acest caz,  potrivit specialistilor, dosarele sunt stramutate arbitrar de catre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care uzeaza de faptul ca legislatia nu prevede reguli clare. 
  • Schimbarea judecatorilor. O alta modalitate identificata de catre experti este si schimbarea judecatorilor din completele de judecata pana cand dosarul si judecatorul dorit se intersecteaza.
  • Miza introducerii distribuirii aleatorii a dosarelor a fost limitarea coruptiei din sistem, alimentata de sistemul vechi, care permitea dirijarea dosarelor catre anumiti judecatori.

Institutul pentru Politici Publice a realizat in perioada martie-aprilie un studiu care arata ca jumatate dintre magistratii intervievati (50,1% dintre procurori si 44,8% dintre judecatori) considera ca sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor poate fi influentat sau viciat. In prezent, dosarele aflate pe rolul instantelor sunt repartizate catre completele de judecata prin intermediul sistemului informatic ECRIS.

Aceeasi situatie a fost relevata si intr-un raport realizat de catre Transparency International Romania. “Programele informatice folosite in acest sens nu sunt suficient perfectionate astfel incat sa poata asigura impredictibilitatea rezultatului. Totodata programul nu solutioneaza acele situatii ivite in urma solutionarii incidentelor procedurale, precum si a cauzelor unde se impune solutionarea de urgenta”, se arata in studiul Transparency International Romania

Cine are tastatura dirijeaza dosare

Potrivit expertilor SoJust consultati de HotNews.ro, este posibil ca o anumita cauza sa fie dirijata catre un anumit judecator. Situatia este posibila prin intermedierea grefierului/judecatorului desemnat sa se ocupe de repartizarea computerizata a dosarelor.

Astfel, se poate anticipa completul de judecata caruia ii va reveni o anumita cauza: fie operatiunea nu se efectueaza in ordinea intrarii dosarelor, fie se introduc variabile de timp pentru o perioada in care este doar o singura posibilitate de atribuire (un singur complet).

„De exemplu, o actiune de chemare in judecata introdusa la registratura azi, primeste un termen de judecata peste un numar de zile; daca e introdusa peste trei zile si variabilele sunt identice, termenul de judecata `fixat` de computer va fi cu trei zile mai tarziu. Cunoscandu-se componenta completului dinainte, se poate alege ziua in care sa fie introdusa actiunea”, au declarat expertii SoJust.

Cazul Constanda

Un exemplu relevant este dosarul “Constanda-Parcul Bordei”. Presa a relatat la inceputul acestui an cum dosarul prin care Curtea de Apel Bucuresti i-a dat castig de cauza omului de afaceri Costica Constanda, permitandu-i sa construiasca in parcul Bordei, a fost repartizat in mod abuziv unui anumit complet de judecata.

Dosarul nu a fost introdus in sistemul de repartizare timp de doua luni de zile, grefierul, care a inregistrat apoi dosarul a modificat tipul de termen ce se aloca pentru genul de cauza, de la un interval de 21-30 zile (specific recursurilor) la 16-33 zile (specific cauzelor aflate in judecata pe fond). Cu ajutorul acestor modificari s-a ajuns ca pe perioada in care putea fi acordat termen de judecata sa existe un singur complet de judecata.

Judecatori imbolnaviti subit

Potrivit expertilor SoJust, o alta modalitate de directionare a dosarelor este si schimbarea judecatorilor care fac parte din completele de judecata. Potrivit reglementarilor in vigoare, judecatorii care au fost desemnati sa solutioneze o cauza nu pot fi inlocuiți decat pentru motive obiective. „Or, de aceste motive se poate abuza prin cereri de invoire, concediu medical, concediu de odihna. In acest fel in componenta completului va intra judecatorul din lista de permanența. Daca si acesta se „imbolnaveste subit”, in cele din urma dosarul poate ajunge la judecatorul vizat” au mai declarat expertii SoJust. O alta situatie care conduce la directionarea dosarelor este si lipsa de continuitate a judecatorilor care solutioneaza dosarele.

Potrivit SoJust in aceste caz se poate abuza si de modul in care circula dosarul in cadrul sectiei ca urmare a transpunerii lui la o alta sectie sau a declinarii la o alta instanta de unde este retrimis. „Nu exista preocupari pentru urmarirea continuitatii completului initial in aceste situatii, astfel ca dosarul poate fi trimis `din greseala` unui alt complet. Au fost si cazuri in care dosarul a fost pur si simplu trecut la un alt complet de judecata de presedintele sectiei”, au mai declarat reprezentantii SoJust.

Stramutarile nealeatorii prin lege

O alta situatie care creaza suspiciuni in ceea ce priveste directionarea dosarelor este si procedura de stramutare a cauzelor. Potrivit legislatiei, cererile de stramutare a cauzelor sunt judecate de care Inalta Curte de Casatie si Justitie care pentru deliberare are un singur criteriu. „Se stramuta judecarea unei cauze de la instanta competenta la o alta instanta egala in grad, in cazul in care impartialitatea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei”, art. 55 alin.1 C.pr.pen.

„Cel care doreste sa mute un proces intr-o alt localitate, poate formula o cerere de stramutare la curtea suprema, unde procedura se desfasoara in secret (doar in procedura civila), iar hotararea nu se motiveaza (in procedura civila; dar si in procedura penala, unde in realitate motivarea este limitata la indicarea textelor de lege) si nu este supusa cailor de atac. Indiferent de motivele invocate, care sunt reglementate doar generic in lege, cat timp acestea raman la aprecierea judecatorului, partea ar putea interveni pentru a influenta solutionarea legala, iar completul de judecata nici macar nu este tinut sa arate de ce a dispus stramutarea unui dosar. Pana in prezent nu exista nici o reglementare legala cu privire la modalitatea prin care se desemneaza o alta instanța la care se stramuta dosarul, ceea ce creaza puternice suspiciuni cu privire la corectitudinea dezinvestirii unei instante si, mai ales, a investirii unei anumite alte instante”, au explicat pentru HotNews, expertii SoJust.

Solutii impotriva dosarelor dirijate

Potrivi reprezentantilor SoJust exista si solutii astfel incat repartizare aleatorie a dosarelor sa fie securizata, si anume:

  • computerizare totala, inclusiv la stramutari
  • publicarea componentei completelor de judecata
  • anuntarea publica a situatiei de incompatibilitate care duce la modificarea acestor complete
  • stabilirea unor criterii dupa care se face impartirea aleatorie (de exemplu, daca fixez un termen de judecata peste 3 zile la o cauza urgenta, iar a treia zi pica intr-o zi in care numai un complet judeca, nu e nimic aleatoriu)
  • controale regulate din partea unor auditori externi (avocati, ONG etc)