Episcopul greco-catolic Mihail Fratila, rezident in Bucuresti, a fost instalat astazi la Biserica Sfantul Vasile cel Mare din Strada Polona, informeaza Rador.

Fratila este primul episcop greco-catolic rezident in Capitala, dupa 60 de ani, dupa moartea Prea Sfintitului Vasile Aftenie in arestul Securitatii, in 1950, si a Prea sfintitului Tit Liviu Chinezu, care s-a stins din viata in inchisoarea de la Sighet, in 1955.

Slujba de inscaunare a fost oficiata in cadrul liturghiei de arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice, Lucian Muresan, iar ceremonia a fost precedata de o procesiune.

Episcopul Mihail Fratila, care va pastori pe greco-catolicii din Muntenia, are 37 de ani si a fost rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma. El a studiat, de altfel, teologia, la Blaj si in capitala italiana si a fost hirotonit preot in 1996.

In perioada 1996-1998, Fratila a studiat teologia liturgica la Institutul Catolic din Paris, unde a si activat ca vicar al Misiunii greco-catolice romane din capitala franceza.

Fratila a fost ales episcop la 20 iunie 2007 de sinodul Bisericii Romane Unite cu Roma, fiind confirmat de Papa Benedict al XVI-lea cateva luni mai tarziu. A fost hirotonit episcop in decembrie 2007 in Catedrala Sfanta Treime din Blaj.