Ziaristii de la Cotidianul prezinta pe pagina electronica a publicatiei o inregistrare audio desspre care sustin ca arata cum se negociaza o mita intre un demnitar din guvernul condus de Adrian Nastase si directorul unei firme.

Patronul unei firme de duty-free este amenintat ca i se inchide afacerea.

Inregistrarea, care dureaza 27 de minute, prezinta o convorbire purtata intre fostul secretar de stat din guvernul Nastase, Liana Iacob, si reprezentantul in tara noastra al firmei EDF, Marco Maximilian Katz.

EDF era principalul operator al duty-free-urilor din Aeroportul Otopeni.

Cotidianul sustine ca discutia a avut loc in 2001 la trei luni dupa ce Sorin Tesu, fost sef al cabinetului Nastase, s-a intalnit cu Rick Wiel, patronul EDF, si i-a cerut 2,5 milioane de dolari pentru prelungirea contractelor de exploatare a magazinelor duty-free.

Reprezentantii EDF au declarat pentru Cotidianul ca au depus o copie a inregistrarii la Directia Nationala Anticoruptie si, de asemenea, ca vor depune o copie a aceleiasi inregistrari si la Centrul International pentru Reglementarea Disputelor privitoare la Investitii (ICSID) de pe linga Banca Mondiala, de la Washington. EDF a reclamat tara noastra la ICSID si cer daune de 100 de milioane de dolari, dupa ce contractul cu ei a fost reziliat.

Inregistrarea a fost postata pe site-ul www.cotidianul.ro.