Statele Unite sunt hotarate sa ajute Romania sa indeplineasca criteriile de includere in programul „Visa Waiver”, a afirmat Richard C. Barth, secretar de stat adjunct din cadrul Biroului de Dezvoltare de Politici Publice (Departamentul SUA pentru Securitate Interna). Aflat in vizita la Bucuresti, oficialul american s-a intalnit cu Ministrul de Interne, Cristian David, pentru a discuta despre progresul Romaniei in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor de includere in programul „Visa Waiver”, informeaza un comunicat al Biroului de Presa al Ambasadei SUA.

Barth a precizat ca „alte state din regiune care au indeplinit aceste criterii au trebuit sa respecte aceleasi standarde” legate de includerea in programul "Visa Waiver".

Oficialul american a afirmat ca atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu i-au transmis presedintelui George W. Bush ca doresc includerea Romaniei in programul „Visa Waiver” cat mai curand posibil. "Statele Unite impartasesc acest scop si sunt hotarate sa ajute Romania", a afirmat Barth.

La randul sau, Ambasadorul american Nicholas Taubman a adaugat ca misiunea diplomatica a SUA "continua sa imbunatateasca procesul de obtinere a vizelor, facandu-l mai rapid si mai simplu". Taubman a declarat ca Ambasada va face mai mult pentru a informa publicul roman cu privire la acest proces si la criteriile de includere in programul „Visa Waiver”. In acelasi timp, ambasadorul american a afirmat ca nu se pot impune scopuri artificiale sau standarde mai laxe. Potrivit legii americane, fiecare solicitare de viza trebuie analizata individual, pe baza meritelor persoanei respective.

Ambasadorul Taubman a declarat ca se asteapta ca rata de refuz a vizelor sa scada acum, ca urmare a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, a dezvoltarii economice si a extinderii locurilor de munca. Cei mai multi romani care calatoresc in Statele Unite respecta conditiile de acordare a vizei, dar sejururile prelungite si munca ilegala sunt, in continuare, o problema semnificativa. Romanii care detin viza de turist pentru Statele Unite isi pot aduce contributia la scaderea ratei de refuz prin decizia de a nu lucra in Statele Unite si de a pleca din aceasta tara la timp, a precizat diplomatul american.

In timpul intalnirii avute la Neptun cu presedintele american George W. Bush, seful statului roman a abordat si problema vizelor pentru SUA.