Directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, judecatorul Marius Iosif, a dispus recent ca angajatii sistemului penitenciar sa isi primeasca fluturasul de salariu in plic inchis si sigilat. Dispozitia sefului ANP vine dupa ce in urma cu o luna, salariul sau de 21 000 de lei, adica aprox. 5800 de euro, a fost publicat pe Internet. Directorul ANP sustine ca a dat dispozitia pentru ca asa il obliga Codul Muncii. Mihai Politeanu, coordonator de proiecte la Freedom House Romania, este de parere ca secretizarea salariilor din ANP reprezinta o noua sursa de coruptie.

“Incepand cu data prezentei decizii, fluturasul de salariu va fi distribuit fiecarui functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, in functie de posibilitatile unitatii, in plic sigilat sau personal prin prezentare la casieria unitatii, pe baza de semnatura”, se arata intr-o decizie emisa la data de 2 aprilie de directorul ANP, Marius Iosif.

Astfel, in ANP a mai aparut o specializare: distribuitorii de fluturasi. Potrivit deciziei, plicurile sigilate vor fi distribuite de catre persoane desemnate special pentru a indeplini aceasta operatiune. “La nivelul aparatului central al ANP, se va desemna o persoana, din cadrul Directiei Economico-Administrative, responsabila cu distribuirea fluturasilor de salarii”, se precizeaza in decizie.

Judecatorul Marius Iosif sustine ca a emis ordinul fortat de legislatie. “Asa se prevede in Codul Muncii, nu exista nici un alt motiv”, a declarat directorul ANP.

Judecatorul Iosif si-a vazut salariul pe Internet

Mihai Politeanu, coordonator de proiecte la Freedom House Romania, a urmarit schimbarile din sistemul penitenciar si crede ca decizia “este o reactie directa la articolele care au aparut in presa, prin care s-a prezentat salariul directorului ANP”.

In opinia sa, secretizarea salariilor din ANP constituie o sursa de coruptie pentru magistratii din sistemul penitenciar, care sunt inca numiti in functii de conducere fara concurs. Politeanu a trimis in 10 martie o scrisoare deschisa ministrului Justitiei prin care dezvaluia, intre altele, ca directorul ANP are un salariu de 21 000 de lei, pe cand un gardian ajunge la un salariu de 1500 de lei, la final de cariera.

Ministrerul Justitiei a anuntat ca, in baza sesizarii facute de catre Mihai Politeanu, a demarat un control la nivelul conducerii ANP. Tot atunci, pe un blog, a aparut informatia ca un fost director de penitenciar are o pensie de 12 500 de lei, dupa numai sase ani de munca in ANP.