Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu si-a anuntat vineri seara demisia, in urma scandalului declansat de cazul Claudiu Crulic, romanul mort in Polonia.

Romanul, aflat in greva foamei, a murit intr-un penitenciar din Cracovia. Ancheta a aratat ca detinutul era nevinovat, el aflandu-se in Italia cand furtul de care a fost acuzat a avut loc.

„Stiu ca din punct de vedere tehnic nu am nici o vina, dar am ales sa imi prezint demisia de onoare. Era vorba despre o viata de om, care e mult mai importanta decat mandatul unui ministru”, a declarat Cioroianu.

"De la inceputul cazului, nici o informatie nu a ajuns pe masa ministrului referitoare la situatia reala in cazul Crulic. Cred ca domnul consul Preda a tratat cazul cu neprofesionalism", a mai spus fostul ministru. Cioroianu spune ca se va intoarce la catedra si la Senat.

Premierul a acceptat imediat demisia lui Cioroianu si a anuntat inceperea procedurilor pentru desemnarea unui nou ministru de Externe, informeaza un comunicat al Guvernului.

De altfel, surse liberale au declarat pentru HotNews.ro ca premierul i-a cerut demisia inca de miercuri. Potrivit acelorasi surse premierul intentioneaza sa aiba consultari cu presedintele Basescu in privinta viitorului ministru de Externe, pentru a evita blocajele la MAE.

In urma cu doua zile, premierul Tariceanu a solicitat Ministerului de Externe sa ii prezinte de urgenta rezultatele controlului referitor la cazul cetateanului Daniel Crulic, decedat in Polonia. "Sunt foarte deranjat de modul in care a fost tratat problema cetateanului Daniel Crulic, decedat in Polonia", a spus premierul.

Premierul Tariceanu i-a cerut, totodata, ministrului de Externe sa fie instiintat si in legatura cu masurile care se impun in urma controlului, in cazul in care se constata ca au existat disfunctionalitati in activitatea ambasadei Romaniei in Polonia sau a structurilor Ministerului Afacerilor Externe." Nu vreau ca raportul sa includa doar o constatare ampla a situatiei, ci si un set de masuri care ii privesc pe cei responsabili de aceasta tragedie", a subliniat premierul Tariceanu.

Claudiu Daniel Crulic a fost arestat in septembrie 2007 impreuna cu prietena sa pentru ca ar fi furat portofelul unui judecator. In inchisoare, Crulic a sustinut ca este nevinovat si a intrat in greva foamei. El a decedat la data de 18 ianuarie, la patru zile dupa ce un tribunal decisese hranirea sa prin perfuzii. Familia Crulic intentioneaza sa dea in judecata autoritatile poloneze si MAE roman.