Pretul graului a crescut in ultima saptamana cu 0,1 lei/ kilogram, ceea ce va determina scumpirea painii in perioada imediat urmatoare, cel mai probabil pana la Paste, a declarat, astazi, presedintele Rompan, Aurel Popescu, citat de NewsIn.

"In ultima saptamana, pretul graului a crescut cu zece bani pe kilogram, pana la 1,05 lei/kg, drept pentru care vom asista in perioada urmatoare la o scumpire a painii. Fiecare va aplica o anumita crestere, in raport cu costurile de productie", a spus Aurel Popescu. Acesta a estimat ca pretul graului va ajunge la 1,1 lei pe kilogram, pana la aparitia noii recolte de grau.

"Stocurile de grau au ajuns in prezent sub 70.000 de tone de grau. Incepand din luna martie, cei opt depozitari din Romania au acces la circa 60.000 de tone de grau din rezerva de stat. Ei achizitioneaza acest grau cu 0,75 lei/kg si ni-l vand noua cu 1,05 lei/kg. Oricum, nu avem de ales. Chiar daca suntem in pierdere, suntem obligati sa producem, pentru ca avem datorii la banci", a mentionat presedintele Rompan, Aurel Popescu.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste reducerea TVA la alimentele de baza, Popescu a precizat ca Ministerul de Finante nu a luat inca nicio decizie, iar discutiile vor continua in parioada urmatoare.